Διεθνές Δικαστήριο: Νόμιμη η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 16:58
UPD:20:58

A- A A+

Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η μη δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου ακολουθεί προσφυγή της Σερβίας κατά της νομιμότητας της απόσχισης του Κοσόβου, με το επιχείρημα ότι αποτέλεσε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Οι ΗΠΑ και άλλες 68 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για τα αποσχιστικά κινήματα παγκοσμίως, ενώ περισσότερες χώρες αναμένεται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ) αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο Kοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου.

Mάλιστα έκανε λόγο για μέρα «ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλους τους πολίτες της» και κάλεσε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν το Κόσοβο «το συντομότερο δυνατόν».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Σερβίας, την κάλεσε «να εγκαταλείψει την προσέγγιση που είχε μέχρι τώρα». «Ο κοινός δρόμος για τις δύο χώρες (Σερβία και Κόσοβο), καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

«Το Κόσοβο όμως δεν αποτελεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» αυτονομιστικής επιδίωξης κατέληξε.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τονίζοντας ότι συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Εκτίμησε δε ότι βοηθάει στη δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων, σημειώνοντας πως ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.

Ωστόσο, το Βελιγράδι επιχείρησε να υποβαθμίσει την απόφαση του δικαστηρίου, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το Κόσοβο και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του, παρά την απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς.

Επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί μια «τεχνική άποψη» και πρόσθεσε ότι σύντομα αυτή θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ληφθεί μία «πολιτική απόφαση».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, τονίζοντας πως η Σερβία η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει τις επόμενες κινήσεις της.

Επίσημανε ακόμη πως το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί μέχρι στιγμής «επί της ουσίας» του θέματος, δηλαδή το δικαίωμα στην απόσχιση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, η Χάγη ανέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιήσει σύνοδο τον Σεπτέμβριο, την ευθύνη να αποφανθεί για τις «πολιτικές συνέπειες» της γνωμοδότησής του διεθνούς δικαστηρίου.

Ο κ. Τάντιτς εξέφρασε την ελπίδα η Γενική Συνέλευση να επιτρέψει να υιοθετηθεί ένα «ψήφισμα που θα απευθύνει έκκληση για την επίλυση του ιστορικού προβλήματος (του Κοσόβου), καθώς και της σύγκρουσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, μέσω διαπραγματεύσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την πλευρά του κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη «να αποφύγουν την οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία του διαλόγου».

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στο Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο.

Κατά τη συνομιλία που είχαν, πριν από την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο Κ. Μπάιντεν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων με το Κόσοβο.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή