Βατοπέδιο: Κλήση πέντε μαρτύρων από την Προανακριτική

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 18:13
A- A A+

Την εξέταση, την ερχόμενη Τρίτη, πέντε μαρτύρων -του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Γαβριηλίδη, του προέδρου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Γ. Μουρμούρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, του επικεφαλής της Επιτροπής ενάντια στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Στ. Γκρόζου, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλου, αποφάσισε η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι στις 25 Αυγούστου, οπότε θα αποφασιστεί και ο νέος κατάλογος μαρτύρων, μεταξύ των οποίων ενδέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να συγκαταλέγεται και ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως η Marfin Egnatia Bank έχει ήδη καταθέσει μήνυση για δυσφήμιση, εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, για δηλώσεις του σχετικές με τη χρηματοδότηση της Μονής εκ μέρους της.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, την κλήση ως μαρτύρων του Ευ. Βενιζέλου, των πρώην υπουργών Πολιτισμού, Μ. Λιάπη και Αντ. Σαμαρά και του νυν υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου ζήτησε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ ο Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε πως δεν σκοπεύει να προτείνει κανέναν μάρτυρα, καθώς «ό,τι είχε να το πει, το είπε στη Βουλή».

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε «προκατασκευή σκευωρίας» στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, παρουσιάζοντας έγγραφο του προέδρου της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλη Μπεντενιώτη, με το οποίο ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών, την αποστολή «του πορίσματος για το βαθμό, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, λόγω χαμηλής εκτίμησης των ακινήτων που ανταλλάχθηκαν».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η διατύπωση του εγγράφου συνιστά υπέρβαση των ορίων του Προεδρείου, η οποία προκατέλαβε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, παρότι ο πρόεδρός της Μανώλης Μπεντενιώτης, απευθυνόταν στο υπουργείο Οικονομικών εξ ονόματός της.

«Το έγγραφο δεν ζητά νέα αξιολόγηση των παραχωρηθέντων εκτάσεων, αλλά έχει βγάλει πόρισμα για το βαθμό, που οι αξιολογήσεις, που υπήρξαν, έβλαψαν το Δημόσιο», ανέφεραν οι βουλευτές της ΝΔ, Ελ. Βόζενμπεργκ και Ευρ. Στυλιανίδης, οι οποίοι μετέχουν στην Προανακριτική.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσαν οι βουλευτές, «βάσει του νόμου, μοναδικό Σώμα αρμόδιο για την επίσημη εκτίμηση ακινήτων είναι το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, που συνιστά ανεξάρτητη αρχή, και σε καμία περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή