Γ. Ραγκούσης: Τέλος στα ανώνυμα κουπόνια

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 22:47
UPD:22:48
A- A A+

Τέλος στα ανώνυμα κουπόνια στις επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές βάζει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του σχετικού νόμου και να προαναγγέλλει ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Καμία παραβίαση του νόμου δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει και δεν θα γίνει, εκτός και αν αποφασίσει κάποιος αρμόδιος να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και τον έλεγχο τους κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές

Επέκρινε δε τη στάση του ΚΚΕ, το οποίο, δια του εισηγητή του Αντώνη Σκυλλάκου, επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να μην τηρήσει το νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλλάκος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του ΚΚΕ στο μέτρο για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, καθώς όπως είπε, θα γίνεται «τριπλό φακέλωμα».

«Η συζήτηση που κάνει το ΚΚΕ για το αν θα τηρήσει ή όχι το νόμο είναι χωρίς νόημα και πιστεύω ότι αν δεν θέλει να οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο τους συνδυασμούς του, θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη ρητορική του. Νομίζω όμως ότι και το ίδιο συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πολιτικά συζητήσιμη τέτοια εκδοχή», απάντησε ο κ. Ραγκούσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίουυ τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε θέμα της διαφάνειας της χρηματοδότησης των κομμάτων επισημαίνοντας ότι κανένα κόμμα δεν έχει ξεφύγει από τη καχυποψία και τη μομφή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για το πολιτικό σύστημα και τον πολιτικό κόσμο.

«Υπάρχει μια διεθνή διάσταση που θέλει την Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη σαν να πρόκειται για μια χώρα που όλος ο πολιτικός της κόσμος είναι βουτηγμένος στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Η ανωνυμία των 10 και 20 ευρώ κουπονιών μαζεύει χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτή είναι μια κατεξοχήν αδιαφανής πρακτική που μέσω της ανωνυμίας διακινήθηκαν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν η Ελλάδα κατηγορείται από το Συμβούλιο είναι για αυτό το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η αιτίαση εναντίον της χώρας μας και του συνόλου του πολιτικού κόσμου έχει το θέμα της ανωνυμίας των κουπονιών. Αυτό προσβάλει τα ίδια τα μέλη, τα στελέχη και τους οπαδούς του ΚΚΕ».

«Επί της αρχής, η λογική ο φόβος φυλάει τα έρημα δεν είναι κακή. Υπάρχει όμως έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα αποτελεσματικότητας του πολιτικού συστήματος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής γιατί είμαστε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε ρεαλισμό και όχι λαϊκισμό» ανέφερε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης.

«Το ν/σ εμπεριέχει διατάξεις προς θετική κατεύθυνση αλλά υπάρχουν και άλλες που θα στραγγαλίσουν τους μικρούς συνδυασμούς. Η ονομαστικοποίηση των συνεισφορών ισοδυναμεί με αποκάλυψη της εκλογικής προτίμησης, δεν μπορούμε να το στηρίξουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή