Για απίστευτη παλινωδία της κυβέρνησης στο θέμα του αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας», αλλά και για άνευ προηγουμένου μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 40% φέτος, έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησής για τη διακοπή του προγράμματος.
Αναφερόμενος στην επιτυχία του πενταετούς προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ (2005-2009), ο πρώην υφυπουργός σημείωσε ότι στο άρθρο 6 του σχετικού νόμου προβλεπόταν η δυνατότητα παράτασης του προγράμματος -με πράξη του υπουργικού συμβουλίου- κατά δύο ακόμη χρόνια, δηλαδή έως την 31-12-2011, επισημαίνοντας ότι της διάταξης αυτής έκανε χρήση και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθώς λίγες ημέρες πριν την εκπνοή ισχύος του προγράμματος, με την υπ' αρ. 27 της 22-12-2009 πράξη του, το υπουργικό συμβούλιο (ΦΕΚ 233 Β') παρέτεινε τη διάρκεια του προγράμματος κατά δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι 31-12-2011.
O βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος.
Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Νάκος, παρά το ότι οι δήμοι προγραμμάτισαν τις περαιτέρω ενέργειές τους με βάση αυτό το σχεδιασμό, «αιφνιδιαστικά, την 25η Μαΐου, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του προγράμματος (υπ' αρ. 1245) ορίζεται η 31η Αυγούστου ως η ημερομηνία μέχρι την οποία, εάν δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και δεν είχαν υπογραφεί και οι συμβάσεις με τους εργολάβους, τα προγραμματισμένα έργα απεντάσσονται».
Επιπλέον, όπως κατήγγειλε ο κ. Νάκος, με νέα απόφασή της, στις 22 Ιουνίου (1247/22-6-2010), η Επιτροπή όρισε την 25η Ιουνίου ως ημερομηνία μέχρι την οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δημοπράτησης, να την έχουν κατακυρώσει και να έχουν εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση, προκειμένου τα έργα να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, ο πρώην υφυπουργός μίλησε για συνολικό έλλειμμα του προγράμματος που ξεπερνάει τα 1.256 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους Ο.Τ.Α. της χώρας, αναγκάζοντας τους δημάρχους να εμφανίζονται ασυνεπείς προς τους δημότες τους, και το υπουργείο Εσωτερικών ότι με την αδιάκριτη περικοπή θεσμοθετημένων πόρων, στερεί από τις τοπικές κοινωνίες μικρά και μεγάλα χρήσιμα έργα, τα οποία έδωσαν πνοή στην περιφέρεια και από τις τοπικές οικονομίες ζωτική χρηματοδότηση για την επιβίωση των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού τους.