Το Σάββατο η εκδήλωση για την 36η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 12:40
UPD:14:39
A- A A+

Αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η καθιερωμένη εκδήλωση για την 36η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε μηνύματά του με αφορμή τον εορτασμό της επετείου, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας διατυπώνει την ανάγκη περιφρούρησης των αξιών της δημοκρατίας, αλλά και διεύρυνσης του περιεχομένου της.

Γ. Παπανδρέου: Να ξαναδώσουμε οξυγόνο στη Δημοκρατία

Στο ιδιαίτερο νόημα που αποκτά η 36η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας λόγω της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται η χώρα εστίασε ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του για το φετινό εορτασμό.

«Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτέλεσε κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία μας. Ο άνεμος της ελευθερίας έφερε την ελπίδα και γέμισε τη χώρα μας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον που ήταν μπροστά», αναφέρει ο κ. Γ. Παπανδρέου και συνεχίζει:

«Η φετινή, 36η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όμως, συμπίπτει με μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το λαό μας. Δίνουμε και πάλι όλοι μαζί μια μεγάλη μάχη. Αυτή τη φορά η μάχη αφορά την αποκατάσταση της αυτονομίας μας, της αξιοπρέπειάς μας, της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, της προοπτικής του λαού μας».

Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε τη σημερινή κρίση στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, «αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν». Έκανε επίσης λόγο για επικράτηση της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και της ευνοιοκρατίας στην πολιτική ζωή του τόπου, που – όπως υποστήριξε - οδήγησαν σε ένα παραγωγικό μοντέλο άδικο και καταδικασμένο στον μαρασμό.

«Γι’ αυτό και σήμερα», τονίζει εν συνεχεία στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, «όπως το 1974 αποτινάξαμε τα δεσμά της χούντας, είναι η ώρα να αποτινάξουμε αυτές τις δουλείες που μας κληροδότησε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας πατρίδας καλύτερης, δικαιότερης, που πατά γερά στα πόδια της. Να ξαναδώσουμε περιερχόμενο, λάμψη και οξυγόνο στη Δημοκρατία μας».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε δύσκολο το δρόμο που διανύει η χώρα, τονίζοντας όμως ότι είναι και «ο μοναδικός προς την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, προς την εξασφάλιση της ευημερίας και για μας και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν».

«Σήμερα, 36 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κοινός μας αγώνας αφορά τη δημιουργία μιας καλύτερης, πληρέστερης, πιο ουσιαστικής Δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε. Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα, αποτελεί τον δικό μας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στη δικτατορία», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

ΚΚΕ: Ταξική και υποκριτική δημοκρατία

Για υποκριτική δημοκρατία που δεν κατοχυρώνει τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 36 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «εχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν γιατρεύεται. Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική και υποκριτική».

«Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΛΑ.Ο.Σ.: «Το θέμα είναι αν πιστεύουμε στη Δημοκρατία που οραματιστήκαμε»

«Το θέμα είναι αν σήμερα, 36 χρόνια μετά, πιστεύουμε σε αυτή τη Δημοκρατία που οραματιστήκαμε», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, στο μήνυμά του.

Aκολουθεί το μήνυμα του προέδρου του ΛΑΟ.Σ.:

«Πριν από 36 χρόνια ο ελληνικός λαός με κεριά στα χέρια γιόρταζε την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, την επάνοδο του Κ. Καραμανλή και του Α. Παπανδρέου λίγο αργότερα.

Το θέμα είναι αν σήμερα, 36 χρόνια μετά, πιστεύουμε σε αυτή τη Δημοκρατία που οραματιστήκαμε.

Ξεκινήσαμε με προσδοκίες, ελπίδες, οράματα και καταλήξαμε σε διαφθορά, πτώχευση, τρομοκρατία και αυθαιρεσία.

Καιρός είναι, έστω και αργά, να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα εκείνης της βραδιάς, σε μία Δημοκρατία αξιών και σεβασμού της προσωπικότητας και της ζωής των πολιτών».

ΣΥΝ: Συρρίκνωση της δημοκρατίας η παρουσία ΔΝΤ - τρόικας

Στην ανάγκη να αποδοθεί ουσιαστική τιμή στην στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την δημοκρατία εστιάζει με μήνυμά της η ΚΠΕ του ΣΥΝ.

«Η μέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας δεν είναι άλλη μια επέτειος που πρέπει να τιμήσουμε τυπικά. Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι η έλευση του ΔΝΤ, αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις με την παρουσία της Τρόικα, «χωρίς την στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση» συνιστούν συρρίκνωση της δημοκρατίας.

«Η φετινή επέτειος μπορεί να αποτελέσει την στιγμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης στο νεοφιλελευθερισμό που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα», καταλήγει το μήνυμα.

Δημοκρατική Αριστερά: Η πολιτική στους πολίτες

«Τριάντα έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας και τη μεταπολίτευση, η δημοκρατία μας διαβρώνεται από την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Η κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης βαθαίνει», διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επέτειο η Δημοκρατική Αριστερά.

«Το πελατειακό κράτος που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από τις αδιαφάνειες και τη διαφθορά, που διασπαθίζει το δημόσιο αγαθό και τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία», αναφέρει, επισημαίνοντας την ανάγκη για ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, και αποκατάσταση της αξίας του δημόσιου συμφέροντος με όρους δημοκρατίας και με αλλαγή των πολιτικών που ακολουθούνται.

«Τριάντα έξι χρόνια μετά, η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει: η πολιτική στους πολίτες και οι πολίτες στην πολιτική», τονίζεται στο μήνυμα της παράταξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή