Aίτηση Γ.Αγγέλου για άρση της εγγυοδοσίας

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 12:43
UPD:17:00

Στην αίτησή του ο κ. Αγγέλου υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι αδυνατεί να καταβάλει την εγγυοδοσία που του επιβλήθηκε και περιγράφει την οικονομική του κατάσταση από την οποία -όπως ισχυρίζεται- προκύπτει δυσχέρεια καταβολής του ποσού των 400.000 ευρώ.

A- A A+

Αίτηση για την άρση ή αλλιώς τη μείωση της χρηματικής εγγύησης των 400 χιλιάδων ευρώ που του έχει επιβληθεί, κατέθεσε στην εφέτη ειδική ανακρίτρια Ελένη Καλού, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση Βατοπεδίου Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση και τις παροτρύνσεις να πάρει θέση ο πρώην πρωθυπουργός, συνεργάτες του ξεκαθάρισαν πως ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει όταν κρίνει ο ίδιος.

Στην αίτησή του ο κ. Αγγέλου υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι αδυνατεί να καταβάλει την εγγυοδοσία που του επιβλήθηκε και περιγράφει την οικονομική του κατάσταση από την οποία -όπως ισχυρίζεται- προκύπτει δυσχέρεια καταβολής του ποσού των 400.000 ευρώ.

Ο Γ. Αγγέλου αναφέρεται εξάλλου στην ηθική του κατάσταση (δημόσιο πρόσωπο, δημόσιος υπάλληλος) ενώ υπογραμμίζει πως μία τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγέλου μετά την απολογία του την Τρίτη, 20 Ιουλίου, για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία υπουργού, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 400.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση η κριτική στη δικαιοσύνη»

Εν τω μεταξύ την οξεία αντίδραση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της χώρας προκάλεσαν οι επικρίσεις κατά της απόφασης να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στον κ. Αγγέλου.

Με σημερινές ανακοινώσεις τους τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, κάνουν λόγο για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης και επηρεασμού της ανεξαρτησίας της.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «Οι κριτικές και οι επιθέσεις που δέχθηκαν οι ανωτέρω δικαστικοί λειτουργοί συνιστούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προσπάθεια επηρεασμού της ανεξαρτησίας της, αφού αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι μάλιστα κατά γενική εκτίμηση είναι εκ των καλύτερων τόσο από πλευράς επιστημονικής κατάρτισης, όσο και από πλευράς ακεραιότητας και είναι βέβαιο ότι ενήργησαν εκτός οποιασδήποτε επιρροής».

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει σε έντονο ύφος ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν εξυπηρετείται ούτε με διθυράμβους, ούτε με καταγγελτικούς λόγους από στελέχη πολιτικών κομμάτων, όταν μάλιστα τα σχόλια συναρτώνται με την πορεία μίας υπόθεσης που τα αφορά».

Χαρακτηρίζει επίσης αντιδικονομικό το σχολιασμό ενεργειών δικαστικών λειτουργών ενόσω διαρκεί η υπόθεση, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό δίδει την εντύπωση, ότι επιχειρείται η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για στενά κομματικούς σκοπούς.

«Η επιθυμία για ανεξάρτητη δικαιοσύνη αποδεικνύεται στην καθημερινότητα και κυρίως με τη λήψη θεσμικών μέτρων που την εξασφαλίζουν», κλείνει η ανακοίνωση των εισαγγελέων.

«Ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει, όταν κρίνει ο ίδιος»

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην υπόθεση και τις δηλώσεις με τις οποίες καλείται να πάρει θέση ο Κώστας Καραμανλής, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση :

«Ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει, όταν κρίνει ο ίδιος με γνώμονα, όπως πάντα, το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Όχι επειδή κάποιοι αδημονούν για λόγους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης».

Απάντηση Ρηγίλλης στον Γ. Βουλγαράκη

Εξάλλου, σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην πρόταση του Γιώργου Βουλγαράκη να κληθούν ως μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου κι άλλα πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Η Νέα Δημοκρατία σε δύο πορίσματα, έχει πλήρως τοποθετηθεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Από κει και πέρα, δεν θα ασχοληθεί με αστειότητες, που θέλουν να καλούνται, ως μάρτυρες, ακόμα και πρώην υπουργοί που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, για τη δημιουργία εντυπώσεων», παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης.

«Από τον κ. Σαμαρά εν προκειμένω, ζητώ να πει γιατί κι αυτός δεν ακύρωσε τα συμβόλαια, για τα οποία εγώ κατηγορούμαι επίσης ότι δεν ακύρωσα, με τη μόνη διαφορά ότι εγώ παραπέμπομαι στην προανακριτική επιτροπή και κανένας άλλος», εξήγησε μιλώντας στον Real FM o κ. Βουλγαράκης για την πρότασή του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1846588 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή