Ρήγμα στις σχέσεις Βενεζουέλας και Κολομβίας

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 13:23
UPD:13:46
A- A A+

Σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία προέβη χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, μετά τις κατηγορίες της Κολομβίας ότι η Βενεζουέλα περιθάλπτει αριστερούς αντάρτες σε δεκάδες καταυλισμούς κοντά στα σύνορα.

Ο Τσάβες κήρυξε «συναγερμό μέγιστου βαθμούς» για τα σύνορα, προειδοποιώντας ότι η Κολομβία είναι πιθανό να κηρύξει πόλεμο. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διακόψουμε για λόγους ευθιξίας τελείως τις σχέσεις μας με τη Κολομβία», δήλωσε ο Τσάβες σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η Κολομβία έχει δηλώσει ότι στη Βενεζουέλα βρήκαν καταφύγιο 1.500 αντάρτες από της Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι ευθύνονται για τις επί δεκαετίες συγκρούσεις με το Κολομβιανό κράτος. Η Κολομβία προσκόμισε χάρτες, φωτογραφίες, βίντεο και καταθέσεις μαρτύρων σε συνέδριο του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών (OAS), στη Ουάσινγκτον.

Ο Κολομβιανός πρέσβης του OAS, κ. Λουίς Αλφόνσο Όγιος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση του Τσάβες για την ανοχή τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν διαπράξει δολοφονίες, απαγωγές και διακινούν ναρκωτικά. «Δεν μπορεί αυτός ο εφιάλτης να εξαπλώνεται στην ήπειρο», τόνισε ο κ. Αλφόνσο.

Ο κ. Αλφόνσο ζήτησε από τη Βενεζουέλα να επιτρέψει σε μια διεθνή επιτροπή και σε δημοσιογράφους να επιθεωρήσουν τις 87 τοποθεσίες όπου υπάρχουν υπόνοιες για περίθαλψη ανταρτών.

Ο Βενεζουέλος πρέσβης του ΟΑΚ, κ. Ρόϊ Τσαντέρτον, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κολομβίας, δηλώνοντας, «δεν υπάρχει αποδείξεις. Δεν ξέρω που τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή