Χαιρετίζουν την απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο ΠΓΔΜ-Κροατία

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 17:45
A- A A+

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να κρίνει σύννομη με τη διεθνή νομοθεσία την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου εξέφρασαν σήμερα η ΠΓΔΜ και η Κροατία.

«Η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου είναι μια καλή βάση και μια μεγάλη ενθάρρυνση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη της περιοχής», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωσή του.

Χαιρετίζοντας την απόφαση της Χάγης, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το γεγονός θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Η Κροατία και η ΠΓΔΜ είναι μεταξύ των 69 χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Αντίθετα, η Ισπανία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος, δήλωσε στον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς ότι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου ανοίγει μια «νέα φάση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αλλάζει τη θέση της Ισπανίας.

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας η οποία εκφράζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη μη αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας.

Παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

«Η Κίνα σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα πιστεύει πως οι δύο πλευρές μπορούν ακόμη να επιλύσουν το θέμα αυτό μέσω διαπραγματεύσεων.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή