Τη δημιουργία μιας νέας Διυπουργικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί την Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων και Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και τη δημιουργία ενός «θεσμικού κτηματολογίου» για την κοινωνία και τη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Εν τω μεταξύ, παρουσιάζοντας το σχέδιο περιορισμού και εξορθολογισμού της πολυνομίας, ο κ. Παμπούκης προανήγγειλε τη δημιουργία δυο νέων επιτροπών υψηλού κύρους στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης: την Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου (ΕΑΔ) και την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΕΚΗΝ) με στόχο την αναμόρφωση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας.
«Με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση, καθίσταται υποχρεωτική η πιστή εφαρμογή των αρχών της καλής νομοθέτησης σε κάθε σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει προοδευτική ενοποίηση και κατηγοριοποίηση όλου του ισχύοντος δικαίου, με τρόπο που θα το καθιστά σαφές, προσιτό και προσβάσιμο στους πολίτες», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με τη σχετική πρόταση νόμου ολοκληρώνεται το κύριο μέρος της κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας σε τρία έτη, μειώνεται το κόστος και περιορίζεται ο χρόνος κωδικοποίησης της νομοθεσίας, και εμπλουτίζεται ο μηχανισμός κωδικοποίησης, που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες διασυνδέεται με υφιστάμενες βάσεις δεδομένων.
Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου για την Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων και Στρατηγικών Επενδύσεων, προσδιορίζεται αντικειμενικά η έννοια του Μεγάλου Έργου με βάση τη σημαντικότητα και το εύρος της θετικής επίδρασης μιας επένδυσης στην Εθνική Οικονομία, ενώ καθιερώνονται ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα στη διαδικασία Μεγάλων Έργων.
Με την εν λόγω πρόταση νόμου εισάγεται ένα ειδικό, ευέλικτο, αντικειμενικό και αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, δικτύων και τελικά υπηρεσιών προς τους πολίτες.
«Η Ελλάδα παρέχει στη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα το αυτονόητο: ένα σταθερό και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο θα λειτουργήσει ως εργαλείο απεμπλοκής από τις χρονίζουσες αγκυλώσεις και ταυτόχρονης αξιοποίησης των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Παμπούκης.