Δ. Δρούτσας: H στάση της Tουρκίας υπονομεύει τις διμερείς επαφές

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 22:12
A- A A+

Ελλείμματα αξιοπιστίας τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζει η Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή της να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας στις τουρκικές προκλήσεις επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι εκφράσθηκε αφ' ενός με τα διαβήματα και τις ρηματικές ανακοινώσεις, αφ' ετέρου με την επίδειξη ψυχραιμίας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει τη βούληση και τα μέσα για να αντιδράσει αποτελεσματικά όταν η ίδια το θεωρήσει σκόπιμο και αναφέρθηκε και στην υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί πλήρως προς το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, όπως έχουν ήδη πράξει οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι με τη στάση των τελευταίων μηνών η Τουρκία επί της ουσίας υπονομεύει τις διμερείς επαφές της ¶γκυρας με την Αθήνα.

Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου, τόνισε ότι παρά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, εμμένουν σε αυτή τη στάση.

Εξέφρασε ακόμη την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, έτσι όπως εκφράζεται από τη λεγόμενη Στρατηγική της Θεσσαλονίκης που χαράχθηκε το 2003, επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, αλλά και με βάση τις πλέον πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως βαλκανική χώρα μέλος της ΕΕ και ότι προς τον σκοπό αυτό θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να απευθυνθεί τόσο στη Σερβία όσο και στο Κόσοβο και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ανέφερε ο κ. Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ότι η ήπια και σοβαρή στάση που έχει επιδείξει η σερβική κυβέρνηση εκτιμάται θετικά στην ΕΕ και ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Προοπτική που, όπως είπε, η Ελλάδα υποστηρίζει ενθέρμως.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στις επαφές του με τις πολιτικές ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και στις κοινές προτάσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά του Ιράν, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς αν θίγονται ελληνικά συμφέροντα, κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας, δήλωσε ότι στη διάρκεια των ενδοευρωπαϊκών διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν η ελληνική διπλωματία ανέλαβε τις αναγκαίες για την προάσπισή τους πρωτοβουλίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή