Ισημερινός: Ενεκρίθη η μεταρρύθμιση για τις πετρελαϊκές

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 06:27
A- A A+

Ενέκρινε σήμερα η σοσιαλιστική μετά από το 2007 κυβέρνηση στον Ισημερινό - η μικρότερη από πλευράς παραγωγής χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ - τη μεταρρύθμιση βάσει της οποίας οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαιοειδών θα παρέχουν πλέον στην κυβέρνηση μόνο υπηρεσίες, ενώ το σύνολο των αποθεμάτων και των κοιτασμάτων του προϊόντος θα αποτελεί κρατική περιουσία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συνάμα ότι, "δεν μπορεί το κράτος να απολαμβάνει, όπως γινόταν, μόνον το 20% κοιτασμάτων και των αποθεμάτων του "μαύρου χρυσού".

Στη χώρα, παράγονταν καθημερινά έως πρόσφατα ως και 472.000 βαρέλια των 159 λίτρων αργού πετρελαίου (σήμερα, όμως, σαφώς λιγότερα), εξασφαλίζοντας πολύτιμο συνάλλαγμα.

Η μεταρρύθμιση πήρε την μορφή νόμου, δεδομένου ότι όπως ανακοινώνεται, επίσημα, "η βουλή δεν ασχολήθηκε, εντός της διορίας που έδινε η κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο".

Σήμερα, λειτουργούν στον Ισημερινό η "Agip" (Ιταλία), η "Petrobras" (Βραζιλία), η ισπανο-αργεντίνικη "Repsol", αλλά και η κινεζική "CNPC".

Οι επικεφαλής των εν λόγω πολυεθνικών εκλήθησα σήμερα, "εντός διορίας 120 ημερών" να προβούν "στην υπογραφή νέων συμβάσεων με την κυβέρνηση" στο Κίτο μετά την οποία (διορία) οι εγκαταστάσεις τους θα εθνικοποιηθούν".

Επίσης, τους δόθηκε από την κυβέρνηση η συμβουλή, εάν εναντιώνονται, να το δηλώσουν αμέσως "και να φύγουν από τον Ισημερινό". Ηδη, όμως, στους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας "Burlington" δηλώθηκε ότι "λόγω μεγάλων οφειλών τους προς το δημόσιο", οι υπεύθυνοί της θα πρέπει να αναχωρήσουν" από την χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή