ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων για τη διαρροή των απόρρητων αρχείων

Πεντάγωνο: «Εγκληματική ενέργεια» οι δημοσιεύσεις του ιστότοπου Wikileaks
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 11:41
UPD:29/11/2010 13:35

Τα στρατιωτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος περιείχαν μεταξύ άλλων λεπτομέρειες σχετικά με τη μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων Aφγανών αμάχων, αλλά και την ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν.

A- A A+

Σάλο εξακολουθεί να προκαλεί στις ΗΠΑ η διαρροή χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και η δημοσιοποίησή τους από τον ιστότοπο Wikileaks.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια» τη δημοσιοποίηση των 91.000 απόρρητων στρατιωτικών αρχείων, ενώ η γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν τόνισε ότι η διαρροή τους αποτελεί επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας, ζητώντας τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας για την υπόθεση.

Τα επίμαχα έγγραφα διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από την ιστοσελίδα WikiLeaks την Κυριακή και δημοσιεύθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τη βρετανική Γκάρντιαν και το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Ο ιστότοπος WikiLeaks, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2006, φιλοξενεί αναλύσεις για την πολιτική ενώ «ειδικεύεται» στη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Αυτοαποκαλείται δε «το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο του λαού» και έχει βρεθεί στο παρελθόν αρκετές φορές στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου.

Τα στρατιωτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος περιείχαν μεταξύ άλλων λεπτομέρειες σχετικά με τη μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων αφγανών αμάχων, την ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν και φερόμενους δεσμούς μεταξύ των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των Αφγανών ανταρτών.

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζι.

Η διαρροή προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την οργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου, που έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό» προκειμένου να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή αυτή, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία. Όπως εικάζουν αμερικανοί αξιωματούχοι, το άτομο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή προφανώς είχε "μυστική" άδεια και πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Το Πεντάγωνο δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες διαρροές.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσουμε ποιος ευθύνεται για αυτή τη διαρροή των πληροφοριών. Μέχρι να μάθουμε ποιος ευθύνεται, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέοφ Μορέλ.

Ωστόσο, τόσο το Πεντάγωνο όσο και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία όσων αποκαλύπτουν μέχρι στιγμής τα έγγραφα, λέγοντας ότι πρόκειται μάλλον για χαμηλόβαθμες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν ευρέως τις ανησυχίες του στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που έχουν ήδη διατυπωθεί δημόσια.

Τα προβλήματα πάντως που επισημαίνονται στα έγγραφα ενδέχεται να γεννήσουν νέα πολιτικά προβλήματα για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων μπορεί να αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες που έχουν εκφρασθεί για την αποτελεσματικότητα της πολεμικής στρατηγικής του προέδρου Ομπάμα, καθώς ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται για ένατο χρόνο και αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή