Γκ. Βεστερβέλε: Ανέτοιμη για την Ε.Ε. η Τουρκία

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 14:19
EPA/DAI KUROKAWA

A- A A+

Ανέτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να προσανατολιστεί η ¶γκυρα προς την Ευρώπη.

«Εάν το θέμα (η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) επρόκειτο ν΄αποφασιστεί σήμερα, η Τουρκία δεν θα ήταν σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ και η ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να τη δεχθεί», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός στη συνέντευξη του, μια ημέρα πριν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

«Είναι ωστόσο προς το συμφέρον μας να προσανατολιστεί η Τουρκία προς την Ευρώπη και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους», πρόσθεσε ο κ. Βεστερβέλε εξηγώντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να βοηθήσει πολύ εποικοδομητικά στην επίλυση πολλών κρίσεων, όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράν, την Υεμένη ή τη Μέση Ανατολή.

«Όμως, αυτός που δίνει την εντύπωση ότι η ένταξη βρίσκεται κοντά, απατάται» επιμένει στη συνέντευξή του ο Γερμανός ΥΠΕΞ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή