Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας σε θέματα ενέργειας

Τ. Μπιρμπίλη: Ύψιστη προτεραιότητα η ολοκλήρωση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 18:33
UPD:18:54
A- A A+

Πρωτόκολλο ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας κ. Τράιτσο Τράικοφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.

Μιλώντας στην Κοινή Συνεδρίαση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, η υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση την ολοκλήρωση του έργου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και εξέφρασε εμπιστοσύνη στη σημερινή τεχνολογία και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διαλυθούν οι περιβαλλοντικοί φόβοι των τοπικών κοινωνιών.

«Αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ιδιαιτέρως εκείνες των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη σημερινή τεχνολογία και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, τα εκκρεμή θέματα δύνανται να λυθούν, επιτρέποντας στο έργο να ολοκληρωθεί και να προσδώσει στις δύο χώρες μας προοπτικές γεωστρατηγικής ασφάλειας», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.

Σε ό,τι αφορά στον αγωγό South Stream, η ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία South Stream Greece.

Αναφορικά με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB) - που θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί πριν το τέλος του 2010, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2013.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα - Μαρίτσα- Ιστοκ.

Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και γι' αυτό το λόγο αυτό αποφάσισαν να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, μέσω της αναβαθμισμένης Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας για το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή