Νέοι δρόμοι συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

Ευρύ φάσμα συμφωνιών για ενέργεια, μεταφορές, τουρισμό
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 19:21
UPD:21:02
A- A A+

Ευρύ πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ανοίγουν οι διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα στη Σόφια, στο πλαίσιο επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας νωρίτερα σήμερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ποιοτικό άλμα» στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας τις «πυλώνα σταθερότητας» στα Βαλκάνια.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική σημασία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων για την υλοποίηση των οποίων συνεργάζονται στενά Αθήνα και Σόφια, ενώ επισήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή του παραμένει αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη παραμένει αμείωτο.

Εν τω μεταξύ στην υπογραφή πλειάδας συμφωνιών, διακηρύξεων και πρωτοκόλλων με ευρύ φάσμα εφαρμογής, προχώρησαν με τη βουλγαρική πλευρά τα μέλη του υπουργικού κλιμακίου που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του.

Ενέργεια

Πρωτόκολλο ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας κ. Τράιτσο Τράικοφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.

Μιλώντας στην Κοινή Συνεδρίαση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, η υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση την ολοκλήρωση του έργου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και εξέφρασε εμπιστοσύνη στη σημερινή τεχνολογία και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διαλυθούν οι περιβαλλοντικοί φόβοι των τοπικών κοινωνιών.

«Αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ιδιαιτέρως εκείνες των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη σημερινή τεχνολογία και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, τα εκκρεμή θέματα δύνανται να λυθούν, επιτρέποντας στο έργο να ολοκληρωθεί και να προσδώσει στις δύο χώρες μας προοπτικές γεωστρατηγικής ασφάλειας», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.

Σε ό,τι αφορά στον αγωγό South Stream, η ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία South Stream Greece.

Αναφορικά με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB) - που θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί πριν το τέλος του 2010, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2013.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα - Μαρίτσα- Ιστοκ.

Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και γι' αυτό το λόγο αυτό αποφάσισαν να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, μέσω της αναβαθμισμένης Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας για το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων.

H κ. Μπιρμπίλη υπέγραψε παράλληλα κοινή διακήρυξη με την υπουργό Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας κ. Νόνα Καρατζόβα. Η συμφωνία συνίσταται στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στον τομέα των υδάτων.

Μεταφορές

Παράλληλα, κοινή διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα των σιδηροδρόμων, υπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας Aleksandar Tsvetkov.

Ο κ. Ρέππας συναντήθηκε επίσης με τον Βούλγαρο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Rosen Plevneliev, με τον οποίο συζήτησε για το ζήτημα των οδικών αξόνων και κυρίως τον άξονα Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας – Σόφια, για τον οποίο επιδιώκουμε να αναλάβει τη θέση Τεχνικού Συμβούλου της Βουλγαρίας ως προς το έργο η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

Φορολογική-τελωνειακή διοίκηση

Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Συμεών Τζάνκοφ.

Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω κοινή διακήρυξη:

- Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης ΦΠΑ, με βάση τις Κοινοτικές Οδηγίες 1798/2003 και 1925/2004.

- Αξιοποιείται περαιτέρω για την αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων το Κέντρο Συνεργασίας, που λειτουργεί σήμερα στα Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

- Αξιοποιούνται νέοι, αποτελεσματικότεροι τρόποι για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για την ανταλλαγή σχετικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών.

Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, εκ των οποίων μία θα έχει έδρα στην Ελλάδα και η άλλη στη Βουλγαρία.

Οι ομάδες εργασίας θα συγκροτούνται από εμπειρογνώμονες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα εν λόγω ζητήματα, ενώ θα υπόκεινται στην εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων επικεφαλής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Παρότι θα εργαστούν ξεχωριστά, θα έχουν και κοινές συναντήσεις, για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών τους και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία θα υποβληθούν στους ηγέτες κάθε χώρας προς τελική έγκριση και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Τουρισμός - πολιτισμός

Διμερή Μορφωτική Συμφωνία για τον Πολιτισμό υπέγραψε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος με τον όμολογό του Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας Vezhdi Rashidov.

Στο Παράρτημα του προγράμματος Συνεργασίας προβλέπονται η Ίδρυση βουλγαρικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αθήνα κατ αντιστοιχία του ελληνικού στη Σόφια και από κοινού διοργάνωση αρχαιολογικής έκθεσης με θέμα «Ελλάς – Βουλγαρία: σχέσεις και αλληλεπιδράσεις από την πρώιμη αρχαιότητα ως τους ρωμαϊκούς χρόνους».

Παράλληλα προβλέπεται προώθηση της συνεργασίας πάνω στη μελέτη, διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού δικτύου Ίσμαρος-Κρούμοβγκραντ αλλά και των τειχών της αρχαίας πόλης των Αβδήρων και του λαξευμένου στο βράχο ιερού, Gluhite Kamani στη Βουλγαρία καθώς και μετάφραση ελληνικών και βουλγαρικών επιστημονικών εκδόσεων που αφορούν σε ιστορικά μνημεία των δυο χωρών και στις δυο γλώσσες.

Στην συνέχεια στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού συμφωνήθηκαν η οργάνωση εκδήλωσης στη Σόφια προς τιμήν ενός Έλληνα λογίου ο οποίος έζησε στην περιοχή της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού όπως ο Θεόφιλος Καΐρης ή ο Ευγένιος Βούλγαρης και του οποίου το έργο είχε επίδραση στη βουλγαρική διανόηση. Παρόμοια εκδήλωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν Βούλγαρου λογίου της ίδιας περιόδου ο ποίος μετείχε της ελληνικής Παιδείας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διοργάνωση κοινής εκδήλωσης προς τιμήν εκπροσώπων της ποίησης του 19ου αιώνα όπως ο Βούλγαρος G. Purlichev και ο Έλληνας Α. Χριστόπουλος καθώς και Πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου «Ivan Vazov» της Βουλγαρίας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έπειτα προβλέπεται συνεργασία στον τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού με βάση τις Πολιτιστικές Διαδρομές στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των Δελφών για τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές και συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της βουλγαρικής κρατικής συμφωνικής ορχήστρας.

Ο κος Γερουλάνος υπέγραψε επίσης Πρωτόκολλο Τουριστικής Συνεργασίας με τον ομόλογό του Υπουργό Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού κ. Traycho Traykov, το οποίο προβλέπει διερεύνηση της δυνατότητας προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού με έμφαση στις διαδρομές του κρασιού, με σκοπό την ενίσχυση του περιφερειακού τουρισμού και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών προτερημάτων των δύο χωρών. Στη συνέχεια την ενθάρρυνση των εθνικών ταξιδιωτικών πρακτόρων για απευθείας συνεργασίες με στόχο την από κοινού κατάρτιση τουριστικών προγραμμάτων και την διερεύνηση της δυνατότητας προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού για προσκυνητές και περιηγητές, δεδομένου του πολιτιστικού πλούτου των δυο χωρών στον τομέα αυτό. Παράλληλα θα υπάρξει σύσταση προς τους κλάδους στον τομέα του yachting, της κρουαζιέρας, των χιονοδρομικών κέντρων, των spa και της θαλασσοθεραπείας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή