Νιγηρία: Χλιάδες οι διαρροές πετρελαίου

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 07:38
A- A A+

Τουλάχιστον 3.000 διαρροές πετρελαίου κατέγραψαν από το 2006 έως τον Ιούνιο του 2010 οι αρχές στη Νιγηρία, την όγδοη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Αναφέροντας το στοιχείο σε συνάντησή του με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, ο Τζον Οντεϊ κάλεσε τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τις αρχές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο NAN.

«Υπό το φως των διαρροών πετρελαίου, είναι επιβεβλημένο να αναθεωρήσετε κατάλληλα τις διαδικασίες που εφαρμόζετε, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Εντοπισμού Διαρροών Πετρελαίου και Αποκατάστασης", είπε ο Οντεϊ.

Ο υπουργός, ο οποίος δεν προέβη σε καμμιά εκτίμηση σχετικά με το πόσο πετρέλαιο έχει διαρρεύσει, είπε ότι οι εταιρίες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιωθεί η παιδεία και η γνώση του κοινού όσον αφορά το πρόβλημα. Σημείωσε δε ότι σχηματίζεται μια επιτροπή για να συγκεντρωθούν κεφάλαια εγχωρίως και διεθνώς για την απορρύπανση περιοχών που έχουν πληγεί από διαρροές πετρελαίου.

Ο Οντεϊ ανέφερε ότι μετά την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου που ανήκε στην BP την 20ή Απριλίου - η οποία στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων και προκάλεσε την διαρροή εκατομμυρίων βαρελιών αργού στον Κόλπο του Μεξικού - δημιουργήθηκε ένα ειδικό ταμείο αποζημιώσεων για να δοθεί βοήθεια στους πληγέντες.

"Θα πρέπει να εξερευνήσουμε παρόμοιες ευκαιρίες, χρειάζεται να εκμεταλλευθούμε τους παγκόσμιους πόρους και την τεχνολογία για να επιτύχουμε στο έργο μας με συνεργασία", είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νιγηρίας.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες στο Δέλτα του Νίγηρα συχνά επιρρίπτουν την ευθύνη για τις διαρροές πετρελαίου σε αντάρτες που δρουν στην περιοχή και διεκδικούν δικαιότερη κατανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του πλούτου του υπεδάφους στις περιοχές τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή