Στην Αθήνα σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 07:20
A- A A+

Στην Αθήνα φθάνει σήμερα, ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη πραγματοποιείται σε πολύ κρίσιμη συγκυρία για την επίλυση του Κυπριακού, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό να συμβάλλει ώστε οι 15 να δώσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 12 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ο νικητής των τουρκικών εκλογών, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Κώστα Καραμανλή και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού είναι διαπραγματεύσιμο.

Σήμερα εν των μεταξύ εκπνέει η προθεσμία που έχουν δώσει τα Ηνωμένα Εθνη σε Κληρίδη και Ντενκτάς, προκειμένου να απαντήσουν εάν αποδέχονται το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης, προθεσμία που φαίνεται ότι θα τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, απαντώντας κατά πάσα πιθανότητα θετικά στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτό προέκυψε από το κλίμα των συναντήσεων που είχε ο Γλαύκος Κληρίδης το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η Κύπρος θα επιθυμούσε λύση εάν γινόταν ακόμη και αύριο. Χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρα θετικές τις θέσεις του κ. Ερντογάν ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο, υπογράμμισε όμως ότι θεωρεί απίθανο η τουρκοκυπριακή πλευρά να απαντήσει έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης εξ αιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος νοσηλεύεται στη Ν. Υόρκη, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί απάντηση στον Κόφι Ανάν, πριν ο κ. Ντενκτάς επιστρέψει στα κατεχόμενα.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντησή του χθες το πρωϊ με τον Γλαύκο Κληρίδη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του σχεδίου, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό εάν δεν συνοδευόταν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 15 και ο Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του προς τους ομολόγους του ζητά διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο Ανάν, αν χρειαστεί ακόμη και μετά την Κοπεγχάγη. Ο κ. Παπανδρέου με δική του πρωτοβουλία θα ενημερώσει σήμερα για τις εξελίξεις τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ το Κυπριακό θα είναι το θέμα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τετάρτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή