Έως 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 11:37
A- A A+

Το διεθνές βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» προκηρύσσει η UNESCO, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες για την προστασία και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου. Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ και απονέμεται από τον Γενικό διευθυντή της UNESCO σε πρόσωπο ή ομάδα ανθρώπων που έχουν συμβάλλει σημαντικά στη συντήρηση, διαχείριση και προβολή πολιτιστικών τοπίων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2010 στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UΝESCO (Aκαδημίας 3, τ.κ. 10027, Αθήνα, τηλ. 2103682395-6-7).

Οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό θα πρέπει να αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες : α) ένα πολιτιστικό τοπίο που διαμορφώθηκε από ανθρώπινη επέμβαση (για παράδειγμα κήποι ή πάρκα με ιδιαίτερη αισθητική), β) πολιτιστικό τοπίο που προέκυψε κατά την πάροδο του χρόνου από την αλληλεπίδραση φύσης και κοινωνίας, μέσω της οικονομικής, κοινωνικής , διοικητικής ή θρησκευτικής επέμβασης επί του φυσικού περιβάλλοντος και γ) πολιτιστικό τοπίο άρρηκτα συνδεδεμένο με πολιτισμικές εκδηλώσεις της κοινωνίας.

Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (http://whc.unesco.org/en/melinamercouriprize/ καθώς και στο Εκτελεστικό Γραφείο του Τομέα Πολιτισμού του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς αυτού οργανισμού, μπορεί κανείς να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τη συμπλήρωση της αίτησης και την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» προκηρύσσεται ανά διετία.

Προτεινόμενα για εσάς