Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του ν/σ για τις εκλογικές δαπάνες

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 20:12
UPD:30/07/2010 10:41

Ο κ. Ραγκούσης δεσμεύθηκε να επιφέρει αύριο αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, που θα άρουν τις οιεσδήποτε νομικές αμφισβητήσεις της υπερψήφισής του.

A- A A+

Ένσταση αντισυνταγματικότητας σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές - και τον έλεγχό τους κατέθεσε το ΚΚΕ, ενώ συμφώνησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

Η ένσταση στηρίχθηκε στηβ πρόβλεψη των άρθρων 72 και 29 του Συντάγματος ότι οι νόμοι που διέπουν τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών και αιρετών για την τοπική αυτοδιοίκηση, συζητούνται μόνο στην Ολομέλεια.

«Οριακά συνταγματική» χαρακτήρισε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στο ΑΆ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Να το αποσύρετε και να το ξαναφέρετε με τα χέρια κάτω και το κεφάλι επάνω!» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει συζητήσεις που παραβιάζουν ωμά και κυνικά το Σύνταγμα».

Ανάλογες ήταν και οι θέσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Θανάση Πλεύρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό».

Ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίον τα ζητήματα συνταγματικότητας των νομοσχεδίων λύνονται με ψηφοφορία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, επεσήμανε πως το νομοσχέδιο αναφέρεται στις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «οι οποίοι αποτελούν ιδιαίτερες θεσμικές οντότητες. Το Σύνταγμα πουθενά δεν απαγορεύει τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους συνδυασμούς στα Θερινά Τμήματα της Βουλής - και αυτός είναι ο λόγος που η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις συνταγματικότητας».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ραγκούσης δεσμεύθηκε να επιφέρει αύριο αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, που θα άρουν τις οιεσδήποτε νομικές αμφισβητήσεις της υπερψήφισής του.

«Ειλικρινά δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητήσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο το καλοκαίρι. Το αντίθετο συμβαίνει: Θα θέλαμε να συζητηθεί το νομοσχέδιο εν Ολομελεία. Δεν μπορούσαμε όμως νωρίτερα - έπρεπε να ψηφιστεί ο ''Καλλικράτης''. Και μετά, το επόμενο χρονικό ορόσημο, είναι η 4η Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η Ολομέλεια…», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η ένσταση απορρίφθηκε μετά από ψηφοφορία διΆ ανεγέρσεως της χειρός, κατά την οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή