Αθώοι οι τρεις Αμερικανοί για τον θάνατο Ισπανού εικονολήπτη

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 06:46
A- A A+

Απηλλάγησαν από τις κατηγορίες οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες εναντίον των οποίων η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης για το θάνατο ενός Ισπανού εικονολήπτη, το 2003 στη Βαγδάτη, μετά από έρευνα του Πενταγώνου, όπως ανακοίνωσε απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Οι εμπλεκόμενοι στρατιώτες ελέγχθηκαν από το στρατό και απαλάχθηκαν από κάθε υποψία", υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι.

Την Πέμπτη η Ισπανία εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του λοχία Τόμας Γκίμπσον, του λοχαγού Φίλιπ Γούλφορντ και του αντισυνταγματάρχη Φίλιπ ντε Καμπ, μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ξανανοίξει την έρευνα για το θάνατο του Χοσέ Κοούσο. Ο εικονολήπτης, που εργαζόταν για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Τελεθίνκο, σκοτώθηκε στις 8 Απριλίου 2003 από πυρά αμερικανικού άρματος ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την επίσημη αμερικανική εκδοχή οι στρατιώτες έβαλαν στο στόχαστρο το ξενοδοχείο επειδή δέχτηκαν πυρά προερχόμενα από το κτήριο αυτό.

Είναι η τρίτη φορά που εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για τους τρεις συγκεκριμένους στρατιώτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή