Πρώτος σταθμός της περιοδείας Ερντογάν η Αθήνα

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 11:51

A- A A+

Από την Ελλάδα ξεκινά η περιοδεία του νέου ισχυρού άνδρα της τουρκικής πολιτικής σκηνής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει στόχο να εξασφαλισθεί ο καθορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών.

Η σύνθεση της κυβέρνησης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο και ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης γνωρίζει ότι έχει μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, για να πείσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι πρέπει να καθορισθεί ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ώστε να μπορέσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομίας.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, καθώς καθυστερήσεις και αντιρρήσεις απειλούν να υπονομεύσουν το σχέδιο λύσης που προωθούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Στην ατζέντα των επαφών Ερντογάν στην Αθήνα θα είναι και το θέμα των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνάμεων. Τα διπλωματικά θέματα που θα απασχολήσουν τον Ερντογάν είναι σαφή. Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση, πιο προσωπική, στην τετραήμερη περιοδία του Ερντογάν στην Ευρώπη : Γνωρίζει ότι πρέπει γρήγορα να βγάλει από πάνω του την ετικέτα του «Ισλαμιστή», την οποία του έχουν δώσει οι πολιτικοί αντίπαλοί του στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που εξασφάλισε σαρωτική νίκη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, παρουσιάζεται ως μία νέα πολιτική δύναμη που έχει αποστασιοποιηθεί από τις ισλαμιστικές ρίζες της και την πολιτική που ακολουθούσαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της Αγκυρας.

«Ο Ερντογάν μετά τις εκλογές λέει σωστά πράγματα, ιδιαιτέρως στον τομέα των δικαιωμάτων. Τώρα θα «πουλήσει» την Τουρκία στην Ευρώπη, κάτι που κανένας εδώ δεν φαίνεται να είχε σκεφτεί μέχρι τώρα», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στην τουρκική πρωτεύουσα, επισημαίνοντας όμως ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν και πολλοί αμφιβάλλουν για την Τουρκία».

Η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Το κλειδί αυτής της πορείας, ίσως να αποδειχθεί η Κύπρος, σημειώνουν οι αναλυτές του Ρόιτερ.

Ο Ερντογάν δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που προωθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να έχει εγκριθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Ωστόσο ο Ερντογάν στη συνέντευξή του εξέφρασε ανησυχίες για τις προτάσεις για το εδαφικό.

«Υπάρχουν θέματα στο σχέδιο που απαιτούν σοβαρές συζητήσεις... Υπάρχουν θετικά και αρνητικά, αν δεν τα μελετήσουμε θα είναι δύσκολο να πούμε οτιδήποτε με βεβαιότητα», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. «Μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το σχέδιο, αλλά οι χάρτες είναι πολύ απεχθείς», πρόσθεσε.

Μετά την Αθήνα ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Μαδρίτη και αργότερα αυτή την εβδομάδα, στο Βερολίνο, το Δουβλίνο, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Ορισμένοι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ του καθορισμού της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το 2004, εφόσον η Αγκυρα θα έχει προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ομως η απερχόμενη κυβέρνηση Ετσεβίτ έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν καθορισθεί άμεσα η πολυπόθητη για την Τουρκία ημερομηνία, θα προκληθεί πρόβλημα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Στην πολιτική δεν νομίζω ότι υπάρχει άσπρο-μαύρο», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μουράτ Μερτσάν, προσθέτοντας όμως ότι «εμείς πιέζουμε για σαφή ημερομηνία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή