Tη σημασία της σταθερότητας και της δέσμευσης των Λιβανέζων ότι δεν θα καταφύγουν στη βία για τη διευθέτηση των διαφορών τους υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Συρίας και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, στη διάρκεια μιας ιστορικής επίσκεψης στη χώρα, μετά τη δολοφονία του ηγέτη Ραφίκ Χαρίρι.
Οι δύο ηγέτες, ο Μπασάρ αλ-¶σαντ και ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο Λιβανέζος πρόεδρος Μσέλ Σουλεϊμάν κάλεσαν τα λιβανικά κόμματα να «προσφεύγουν στους νόμιμους και συνταγματικούς θεσμούς καθώς και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να διευθετήσουν τις διαφορές τους», σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μετά από την τετράωρη αυτή επίσκεψη.
Σημειώνεται ότι στις 22 Ιουλίου, ο επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, ανακοίνωσε ότι αναμένει πως το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL), που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ, θα κατηγορήσει μέλη του κόμματός του για ανάμιξη στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.
Η προοπτική αυτή προκαλεί ανησυχία για νέα επεισόδια θρησκευτικής βίας όπως εκείνα που είχαν ξεσπάσει το 2008 ανάμεσα σε υποστηρικτές του σουνίτη Σάαντ Χαρίρι, γιου του Ραφίκ, και της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα το θάνατο 100 ανθρώπων μέσα σε μία εβδομάδα.
Το Νοέμβριο του 2009 σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό την ηγεσία του Χαρίρι, στην οποία συμμετέχουν δύο υπουργοί της Χεζμπολάχ.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα, η επίσκεψη του οποίου ήταν η πρώτη ενός Σαουδάραβα βασιλιά στο Λίβανο μετά το 1957, και ο πρόεδρος ¶σαντ επεσήμαναν την ανάγκη «να συνεχιστεί ο δρόμος του κατευνασμού, του διαλόγου και της ενίσχυσης της εθνικής ενότητας».
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών με τον ομόλογό του του Λιβάνου έπειτα από τη σύνοδο κορυφής, ο κ. ¶σαντ τις χαρακτήρισε «εξαιρετικές».