Συνάντηση Δ. Δρούτσα - Β. Γιέρεμιτς

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010 14:13
A- A A+

Συνάντηση, με επίκεντρο το ζήτημα του Κοσόβου και την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς στο Βελιγράδι είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο υπουργών, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι βρίσκεται στο Βελιγράδι για να ενημερώσει τη σερβική ηγεσία για τη σύνοδο υπουργών της ΕΕ, όπου εξετάστηκε το θέμα του Κοσόβου μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Σημείωσε επίσης ότι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή θα πρέπει να αναζητείται βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση. Επανέλαβε δε για το θέμα του Κοσόβου ότι η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και δεν αλλάζει.

Αναφερόμενος στη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επεσήμανε ότι «φωτίζει κάποιες νομικές πτυχές του θέματος, αλλά ο ΟΗΕ είναι το φυσικό φόρουμ όπου θα πρέπει να επιστρέψει το θέμα και ο στόχος είναι να ενθαρρυνθεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Κατά τη συνάντηση των κ.κ. Γιέρεμιτς-Δρούτσα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα προσφέρει τεχνογνωσία σε όλους του τομείς κατά την προετοιμασία της Σερβίας για την ένταξη στην ΕΕ.

Το μέλλον της Σερβίας είναι στην ΕΕ και ο σερβικός λαός στη πορεία αυτή θα έχει τη συμπαράσταση τη Ελλάδας, υπογράμμισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Βουκ Γιέρεμιτς ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με το «"φίλο του Δημήτρη" επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που αφορούν στα βαλκάνια». Οι σχέσεις Βελιγραδίου-Αθήνας, συμπλήρωσε ο Γιέρεμιτς, ποτέ δεν ήταν καλύτερες και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Μετά τη συνάντηση με το Σέρβο υπουργό του, ο κ. Δρούτσας επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις θέσεις του σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου.

Στη συνέχεια ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μετέβη στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και θα επισκεφτεί το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή