Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Πρίστινα

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010 17:15
A- A A+

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Θάτσι, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και μετέφερε την επικρατούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η περιοχή έχει ευρωπαϊκό μέλλον.

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την «Ατζέντα 2014» έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Θάτσι τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Από την πλευρά του ο κ. Θάτσι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου με τη Σερβία, δήλωσε ότι μετά τη ξεκάθαρη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο διάλογος θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά ζητήματα δύο γειτονικών κρατών, αλλά όχι και το καθεστώς του Κοσόβου.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να δούμε λύση. Κάναμε βήματα και ανταποκριθήκαμε στις απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, του κ. Παπανδρέου και του κ. Γκρουέφσκι. Προσκαλούμε τα Σκόπια να επιδείξουν το ίδιο ανοιχτό πνεύμα, να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να δούμε πολύ σύντομα ολόκληρη την περιοχή να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή