Ιράν: Απορρίπτει την έκκληση Ομπάμα για απελευθέρωση τριών Αμερικανών

Κυριακή, 01 Αυγούστου 2010 11:23
A- A A+

Απέρριψε το Ιράν την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την απελευθέρωση τριών Αμερικανών που συνελήφθησαν πριν από ένα χρόνο κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιμένοντας ότι η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει το δρόμο της.

Ο Σέιν Μπάουερ, η Σάρα Σράουντ και ο Τζος Φάταλ συνελήφθησαν στις 31 Ιουλίου του 2009 στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ.

Σύμφωνα με τις οικογένειές τους, έκαναν πεζοπορία στα βουνά του βόρειου Ιράκ, ωστόσο το Ιράν θεωρεί ότι είναι ύποπτοι κατασκοπείας χωρίς όμως να τους έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες.

«Το θέμα αυτό είναι καθαρά νομικό και θα αντιμετωπιστεί σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

«Κάθε προσπάθεια να επηρεαστεί η αντιμετώπιση των ατόμων αυτών με πολιτική πίεση ή σενάρια των μέσων ενημέρωσης δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην ανεξάρτητη προσέγγιση της ιρανικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Μεχμανπαράστ.

Κατά τον ίδιο, «το Ιράν εξακολουθεί να ερευνά τις πιθανότητες κατασκοπείας. Οι τρεις Αμερικανοί κρατούνται επειδή εισήλθαν παράνομα στο ιρανικό έδαφος. Η παράβασή τους είναι προφανής και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το νόμο όπως κάθε άλλο άτομο. Στο μεταξύ οι αρμόδιες αρχές ερευνούν άλλες πιθανές κατηγορίες εναντίον τους όπως ενέργειες ή προθέσεις κατά της ασφάλειας ή εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν»

Την άμεση απελευθέρωση των τριών Αμερικανών ζήτησε την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα. «Η Σάρα, ο Σέιν και ο Τζος δεν διέπραξαν απολύτως κανένα έγκλημα. Όταν συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ετοιμάζονταν να κάνουν έναν περίπατο στη μεθόριο του Ιράν και του Ιράκ. Και όμως, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, παραμένουν υπό κράτηση, προκαλώντας φοβερή δυστυχία και αβεβαιότητα στους ίδιους, τις οικογένειές τους και στους δικούς τους», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Καλώ την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει αμέσως τη Σάρα, το Σέιν και τον Τζος. Η άδικη φυλάκισή τους δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα που εξακολουθούν να φέρνουν σε αντιπαράθεση τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα (από τη μία πλευρά) και την ιρανική κυβέρνηση" από την άλλη», πρόσθεσε.

Διέψευσε εξάλλου ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στους φυλακισμένους και την αμερικανική κυβέρνηση. «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: η Σάρα, ο Σέιν και ο Τζος δεν έχουν εργαστεί ποτέ για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι απλώς νέοι άνθρωποι με ανοικτό πνεύμα και τολμηροί που εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή