Αστρική καταιγίδα

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 14:59

A- A A+

Ο ουρανός το ξημέρωμα της 19ης Νοεμβρίου μεταξύ 5.50 και 6.20 θα γεμίσει «πεφτάστερα» (διάττοντες αστέρες). Εφέτος, η χώρα μας ανήκει στις τυχερές περιοχές του πλανήτη, αφού η «βροχή των Λεοντιδών» θα γίνει ορατή και στην Ελλάδα.

Οσοι δεν διακόψουν για λίγο τον ύπνο τους για να παρατηρήσουν αυτό το φαντασμαγορικό φαινόμενο θα πρέπει να περιμένουν ξανά το 2033.

Τα «πεφτάστερα» από τον αστερισμό του Λέοντα, είναι υπολείμματα του κομήτη Tempel-Tuttle που μπαίνουν μια φορά το χρόνο, στην τροχιά της γης.

Κάθε φορά που ο κομήτης περνάει κοντά από τον Ηλιο, τμήματα του πάγου του μεταβάλλονται σε αέρια κατάσταση χωρίς να μεσολαβήσει η υγρή μορφή, και διασκορπίζονται μαζί με τη σκόνη, αφήνοντας σύννεφα αστρικών σωματιδίων.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή η Γη, κατά την ετήσια πορεία της γύρω από τον Ηλιο, βρίσκεται στην περιοχή της τροχιάς του κομήτη και μπορεί να διέλθει από ένα ή περισσότερα τέτοια νέφη.

Τότε, τα θραύσματα κάθε νέφους εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα που φτάνει τα 255 χλμ./ώρα, αναφλέγονται και καταστρέφονται πριν φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Ετσι, φαίνονται να πέφτουν, αφήνοντας φωτεινά ίχνη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή