Την Αμμόχωστο, την «πόλη φάντασμα», όπως έχει χαρακτηριστεί, επισκέφθηκαν πρόσφατα αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, δήλωσαν «συγκλονισμένοι από το θέαμα».
Η πρόσφατη πρόταση Χριστόφια για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής, η οποία έως το 1974 ήταν «η καρδιά και ο πνεύμονας» του τουρισμού της Κύπρου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα, υπό την ΕΕ, του λιμανιού της Αμμοχώστου, δεν τυγχάνει σχολιασμού από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η πρόταση του κύπριου Προέδρου απορρίφθηκε από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Το θέμα της Αμμοχώστου συζήτησε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης. Μάλιστα, ο υπουργός εξήγησε στον σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών ότι «η Τουρκία, καλό θα ήταν να ξαναμελετήσει την πρόταση Χριστόφια για την περίκλειστη πόλη και το άνοιγμα του λιμανιού, διότι από το 2004, που υποβλήθηκε για πρώτη φορά από ελληνοκυπριακής πλευράς, τα πράγματα έχουν σήμερα αλλάξει άρδην και τα οφέλη για την τουρκική πλευρά θα είναι σήμερα πολλαπλάσια από ότι ήταν τότε».
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής Κύπρου, «με τους σημερινούς ρυθμούς της εξέτασης από τους κυρίους Χριστόφια και Έρογλου του περιουσιακού, ο απαιτούμενος χρόνος φαντάζει μεγάλος, παρότι για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τους συνεργάτες του, το άτυπο ορόσημο του τέλους του 2010 είναι επαρκές».
Προβάλλουν δύο επιχειρήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την Τουρκία, για την οποία εκτιμούν σήμερα ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και στην ουσία η Αγκυρα, με τις δεσμεύσεις της προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για διασφάλιση της βάσης των συνομιλιών και των συγκλίσεων μεταξύ Χριστόφια -Ταλάτ, είναι αυτή που συγκρατεί τον Έρογλου. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να αποκλείουν οποιεσδήποτε κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας (π.χ. προσφυγή στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για την «απομόνωση» του ψευδοκράτους), που θα χαλούσαν το κλίμα των συνομιλιών.
Το δεύτερο επιχείρημα σχετίζεται με την «κόπωση» της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων με το Κυπριακό. «"Δεν βλέπετε τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΕ για το απευθείας εμπόριο, ή από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ; Πίσω από τη διπλωματική γλώσσα θα δείτε ότι έχουν μπουχτίσει με την Κύπρο", είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ στη διάρκεια φιλικής και ανεπίσημης, αλλά και κατά διαστήματα "θερμής" συνομιλίας που είχαμε μαζί του"».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ