Κένυα: Σήμερα το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2010 08:03
REUTERS/NOOR KHAMIS

A- A A+

Ανοιξαν σήμερα οι κάλπες για το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει εάν θα εγκριθεί ή όχι το νέο Σύνταγμα της χώρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης των επεισοδίων βίας που ακολούθησαν τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2007.

Το δημοψήφισμα είναι η πρώτη εθνικής εμβέλειας ψηφοφορία έκτοτε.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ φυλών, φατριών και οπαδών διαφορετικών υποψηφίων και κομμάτων που ακολούθησαν τις αμφισβητηθείσες προεδρικές εκλογές.

Περίπου 64.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να αποφευχθούν ταραχές, ειδικά στην Κοιλάδα Ριφτ, όπου αντίπαλες φυλές και φατρίες είχαν συμπλακεί με μασέτες, ακόντια, τόξα και βέλη στα μετεκλογικά επεισόδια.

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε ειρηνική από τις αρχές, παρά τις επιθέσεις με χειροβομβίδες σε συγκέντρωση αντιπάλων του Συντάγματος, με πέντε νεκρούς, στο κέντρο του Ναϊρόμπι τον Ιούνιο. Ουδείς έχει κατηγορηθεί για τις επιθέσεις.

Περίπου 12,5 εκατ. Κενυάτες είναι εγγεγραμμένοι και μπορούν να ψηφίσουν στα 27.689 εκλογικά τμήματα που άνοιξαν στις 06:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και κλείνουν στις 17:00.

Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν περίπου το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ του νέου Συντάγματος, που η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα αντικαταστήσει εκείνο που είχε καταρτιστεί μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κένυας από τη Βρετανία το 1963.

Ανάμεσα στις βασικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι η αποδυνάμωση του προέδρου, η δημιουργία ενός κοινοβουλίου με δύο σώματα, η αποκέντρωση της εξουσίας, κ.λπ.

Τόσο ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι όσο και ο πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα -οι δύο αντίπαλοι το 2007 - τάσσονται υπέρ του Συντάγματος, γεγονός που εκτιμάται ότι μειώνει τον κίνδυνο ταραχών μεταξύ των φυλών Κικούγιου και Λούο καθώς και των συμμάχων τους.

Ωστόσο, η εκκλησία, που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις αμβλώσεις και την εγκαθίδρυση ισλαμικών δικαστηρίων, συνεγείρει ένα ποσοστό του πληθυσμού που τάσσεται κατά του νέου συντάγματος. Υπέρ του 'όχι' τάσσονται και ηγέτες της φυλής Καλέντζιν, που επικεντρώνονται στο ζήτημα της γης, και υπάρχουν φόβοι για συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της φυλής Καλέντζιν και μέλη της φυλής Κικούγιου στην Κοιλάδα Ριφτ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή