Απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπέρογκα χρέη των δήμων, επιχειρεί να δώσει η ΚΕΔΚΕ, σημειώνοντας πως ο συνολικός δανεισμός των δήμων και κοινοτήτων δεν ξεπερνάει τα €1,7 δισ., ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ εξυπηρετείται κανονικά και ότι το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είναι περιορισμένο.
Παράλληλα η ΚΕΔΚΕ υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
- Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μικρότερο, μετά τη Μάλτα, δανειακό βάρος σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με το ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι ο δείκτης της δανειακής επιβάρυνσης των ΟΤΑ μειώνεται, εάν συγκριθεί με το συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας.
- Οι δανειακές υποχρεώσεις των 1.034 σημερινών ΟΤΑ αντιστοιχούν στο 15% περίπου των δανειακών υποχρεώσεων μίας και μόνο ΔΕΚΟ, του ΟΣΕ.
Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε, σχετικά πρόσφατα, στη σχετική φιλολογία είναι οι οφειλές των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ προς τρίτους, συμπληρώνει η ΚΕΔΚΕ και συνεχίζει:
Το Υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει τις σημερινές οφειλές των δήμων προς τρίτους σε λιγότερο από 1 δις €. Θα πρέπει να τονιστεί ότι:
- Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη οικονομική υποχρέωση ενός Δήμου προς τρίτους δεν σημαίνει αναγκαστικά ανεξόφλητη υποχρέωση ή αδυναμία εξυπηρέτησης της. Το ποσοστό των ανεξόφλητων, στο σύνολο των υποχρεώσεων των ΟΤΑ είναι πολύ περιορισμένο.
- Το σύνολο των υποχρεώσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των συνολικών εσόδων των ΟΤΑ. Ποσοστό ικανοποιητικό, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
- Το σύνολο των (ανεξόφλητων και μη) υποχρεώσεων των 1.034 ΟΤΑ της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ετήσιο έλλειμμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.
«Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η Ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ορισμένες ΔΕΚΟ», επισημαίνει η ΚΕΔΚΕ και προσθέτει ότι οι δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 3% του συνόλου της ΤΑ και οι περισσότεροι από αυτούς, με τις προβλέψεις του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" για την εξυγίανσή τους, θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την οικονομική τους κατάσταση.