«Δεν προλαβαίνουμε» δήλωσε ο Ερντογάν για το σχέδιο Ανάν

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 07:21
A- A A+

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμο η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτικό. Η απάντηση επιδόθηκε επισήμως από τον Γλαύκο Κληρίδη στον Αλβάρο ντε Σότο.

Ετέθη πολύ καλή βάση συνεννόησης των δύο χωρών, υπογράμμισε ο Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι εκφράστηκε πολύ θετική διάθεση από την τουρκική πλευρά, που μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για το Κυπριακό ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αποτελεί καλή αφετηρία διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι χρειάζονται εποικοδομητικές προτάσεις και από τους Τουρκοκυπρίους. Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι δεν αρκεί ο χρόνος έως την Κοπεγχάγη, λόγω της εκκρεμότητας στον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης και της ασθένειας του Ντενκτάς.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι κατ' αρχήν θετική, τόνισε όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση της Αγκυρας σε σειρά ζητημάτων, όπως το Κυπριακό και τα θέματα που ορίζει το Ελσίνκι.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο γνωρίζει από την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας εξαρτάται από την προσαρμογή και στα ευρωπαϊκά δεδομένα και τη στάση της στο Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες για τις εξελίξεις τον Κώστα Καραμανλή και σήμερα θα ενημερώσει την Αλέκα Παπαρήγα και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό τις επιφυλάξεις του για τη λειτουργικότητα του σχεδίου Ανάν και τις αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επανέλαβε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την επίλυση του προβλήματος και κατέληξε : «Μετά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, είμαστε δίπλα στον αγώνα του κυπριακού λαού». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κώστας Σημίτης αρνήθηκε την πρόταση που είχε καταθέσει και η Νέα Δημοκρατία για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ενώ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συμπαράσταση της Εκκλησίας.

«Προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή της κυβέρνησης να ευνοήσει αντικειμενικά την ευθεία ανάμειξη της ιεραρχίας», σχολίασε ο Συνασπισμός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή