Ενας Αμερικανός ξεδιπλώνει την κουλτούρα της βίας

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 07:30

A- A A+

Πριν από τρία χρόνια δύο συμμαθητές ενός Λυκείου στο Λίτλετον του Κολοράντο, αφού πρώτα διασκέδασαν, εισέβαλαν στο σχολείο τους και εκτέλεσαν εν ψυχρώ δώδεκα συμμαθητές τους.

Τι είχε συμβεί; Σίγουρα υπάρχει μια παθολογία, λέει ο Μάικλ Μουρ, σκηνοθέτης της ταινίας «Βowling for Columbine» (Με τον τίτλο «Ακήρυχτος πόλεμος» προβάλλεται από τις 15 Νοεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας).

Αφύσικο, σύμφωνα με τον Μουρ, δεν είναι που τα συγκεκριμένα παιδιά σκότωσαν. Καταντά αφύσικο που δεν σκοτώνουν όλοι.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σε αυτό το ντοκιμαντέρ σοκάρουν. Ετησίως στην Αμερική δολοφονούνται από πυροβόλα όπλα 12.000 άτομα. Χιλιάδες καταστήματα πωλούν πυρομαχικά ιδιωτικής χρήσεως με την ίδια ευκολία που εν Ελλάδι καταναλώνεται οίνος.

Και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πολίτες, κυρίως λευκοί και υπεράνω πάσης υποψίας, πιστοί στο άρθρο 2 του αμερικανικού Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση όπλων, είναι κάτοχοι πυρομαχικών.

Τι φταίει; Ο φόβος, απαντάει ο Μάικλ Μουρ. Οι τρομοκρατημένοι τρομοκρατούν. Η τηλεόραση ολημερίς καλλιεργεί τον φόβο για τον κίνδυνο κάθε πιθανού εισβολέα. Εκ παραδόσεως, καταλήγει ο Μουρ, η βία είναι το απαραίτητο συστατικό για την ύπαρξη των ΗΠΑ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή