Στη Δικαιοσύνη οι δράστες του επεισοδίου με Μπάγεβιτς

Γ.Νικητιάδης: Εχουν εντοπιστεί και σύντομα θα λογοδοτήσουν
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2010 13:45
UPD:17:06
A- A A+

Οι δράστες του βίαιου επεισοδίου με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς έχουν εντοπιστεί και σύντομα θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης. Τι είπαν Λάκης Νικολάου και Δημήτρης Μελισσανίδης για την επίθεση κατά του προπονητή της ΑΕΚ.

«Εκδηλώθηκε η βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Είναι θέμα ωρών ή έστω λίγων ημερών ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης», σχολίασε αρχικά και σε ερώτηση γιατί τόσα χρόνια ακούμε ότι όλα θα γίνουν, αλλά δεν γίνεται τίποτα, απάντησε: «Γιατί κινούμασταν χωρίς πραγματικές ανατροπές, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, χωρίς ειρηνική επανάσταση, χωρίς συγκρούσεις, όπως κάνει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ανατρέπουμε πράγματα κι έτσι θα συμβεί και στον αθλητισμό», ανέφερε στον Sentra 103,3 ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Νικητιάδης ξεκαθάρισε ότι «θα εφαρμοστούν οι ρήτρες βίας από τον ΟΠΑΠ, οι μετακινήσεις οπαδών θα απαγορευτούν αν γίνει το οτιδήποτε, θα εφαρμοστεί το νέο πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ, για το οποίο πήρα την πλήρη διαβεβαίωση από τον κύριο Πιλάβιο ότι θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα. Θα φτάσουμε στα στα άκρα αν χρειαστεί».

«Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Δικαιοσύνης και σε λίγες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας τα μέτρα που απαιτούνται για να υπάρξει τάξη και ειρήνη στα γήπεδα και να απομακρυνθούν οι ελάχιστοι ανεγκέφαλοι και φανατισμένοι», συμπλήρωσε ο υφυπουργός υπογραμμίζοντας : «Επιτέλους, είναι τραγικό μια ελάχιστη μειοψηφία να αμαυρώνει το ποδόσφαιρο και να μην αφήνει να το παρακολουθήσουν χιλιάδες φίλαθλοι σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος θέλει να δει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να μην γίνεται ένα με όλα αυτά τα στοιχεία».

Για το επεισόδιο σε βάρος του Ντούσαν Μπαγεβιτς ο κ. Νικητιάδης ανέφερε: «Δέκα λεπτά αφού πληροφορήθηκα τα γεγονότα επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κύριο Αδαμίδη και του ζήτησα να μεταφέρει τη συμπάθεια μου και να του πει πως ό,τι χρειαστεί θα είμαστε στη διάθεσή του. Έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες, αναζητούμε, ξέρουμε, έχουμε εντοπίσει, πολύ γρήγορα θα λογοδοτήσουν οι άνθρωποι αυτοί».

Λ.Νικολάου: «Προβοκάτσια»

Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό μίλησε και ο παλαίμαχος παίκτης της ΑΕΚ Λάκης Νικολάου ο οποίος αναφέρθηκε σε προβοκατόρικες ενέργειες εναντίον του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για τα επεισόδια στο φιλικό της ΑΕΚ

«Αν το δούμε αντικειμενικά είναι ανεξήγητο. Όμως αν το δούμε με βάση τα εσωτερικά της ομάδας έχει κάποια εξήγηση. Θεωρώ ότι είναι μία προβοκατόρικη κατάσταση, ώστε να μην βρει η ομάδα την ηρεμία της. Ασχολούμαι 50 χρόνια με την ομάδα από όλα τα πόστα. Είμαι μέλος του συνδέσμου της ΑΕΚ των Δυτικών Προαστίων από το 1963 και έχω μια γνώμη και πάνω στους συνδέσμους αλλά και για την ομάδα. Ορισμένα στοιχεία προσπαθούν όπως τα παράσιτα να επιβιώσουν μέσα από αυτή την ομάδα, αφήνοντας την στη μετριότητα και σιγά σιγά πρέπει να τα διώξουμε.

Θα ήθελα μια συσπείρωση των φιλάθλων της ΑΕΚ και των συνδέσμων. Να βρουν το δρόμο τους, για ποιό λόγο υπάρχουν και ποια είναι η ουσιαστική τους προσφορά γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεφύγει. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει για να βρούμε ξανά το σωστό δρόμο. Μια μετριοπαθής ομάδα που κάθε 10 χρόνια έπαιρνε 2-3 πρωταθλήματα, μια ομάδα που δημιουργούσε καινούργιους φιλάθλους. Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα έρεισμα να πούμε στα εγγόνια μας να ακολουθήσουν την ομάδα».

Για το αν οι ίδιες οι ομάδες έχουν δώσει το δικαίωμα στους οργανωμένους να έχουν αποφασιστικό ρόλο στα εσωτερικά τους

«Σε αυτό θα μπορούσα να πω δύο πράγματα και μάλιστα το ένα ισχύει στην ΑΕΚ. Συμβαίνει να έχουμε πρόεδρο τον αρχηγό της Original. 'Ενα καταξιωμένο στέλεχος των φιλάθλων, ίσως και αυτό ήταν και η μεγαλύτερη ευκαιρία και για τους φιλάθλους αλλά και για τον ίδιο να πάρουν την ομάδα στα χέρια τους. Αυτό το πείραμα δυστυχώς έχει αποτύχει, βλέπουμε το μαρασμό της Ερασιτεχνικής.

Το δεύτερο είναι ότι μέσα στις ομάδες έχουν βρει θαλπωρή, στοιχεία που δεν έχουν σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με το ποδόσφαιρο. Βρίσκονται σε δυσχερή θέση οι ΠΑΕ να τους συντηρούν. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούν έντονες μεθόδους και φοβίζουν τα διοικητικά συμβούλια. Το βλέπω σε όλες τις ομάδες. Ετσι λοιπόν, το ένα στοιχείο είναι ότι στην μεν ΑΕΚ οι φίλαθλοι πήραν την ομάδα στα χέρια τους και δεν κατάφεραν να την αναδείξουν. Από την άλλη έχουμε τους άλλους φιλάθλους με τις επαγγελματικές ομάδες να μην μπορούν να τους διώξουν γιατί φοβούνται τις συνέπειες. Είναι δύσκολο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή.

Γνωρίζω ότι αυτή η μερίδα των φιλάθλων δεν αποτελεί ούτε το 3%. Το κακό είναι ότι επειδή έχουν τέτοια δυναμική δεν μπορούν να απομονωθούν. Ενω τους γνωρίζουμε δεν μπορούμε να τους κλείσουμε το στόμα. Στο θέμα της ψυχολογίας του όχλου, αν σε ένα γήπεδο που υπάρχουν 2-3.000 οργανωμένοι και οι 50-100 εξ' αυτών είναι τα στοιχεία που ανέφερα, τότε μπορούν να παρασύρουν όλο το γήπεδο σε ακρότητες και σε συνθήματα που δεν έχουν θέση στον αθλητισμό.

Το αποτέλεσμα του φιλικού δεν πιστεύω ότι επηρέασε. Ηταν καθαρά προβοκατόρικη κίνηση εναντίον του Μπάγεβιτς και της ΑΕΚ. Δεν μπορεί μια ομάδα που έχει δείξει σε έξι φιλικά τις καλές δυνατότητες και προοπτικές να δέχεται τέτοια επίθεση. Δεν ήταν ο τελικός τους Κυπέλλου. Τώρα πρέπει να ρίξουμε τους τόνους, να μην το διαιωνίζουμε, δίνουμε αξία, ίσως αυτό είναι μία φθορά που έχει κάνει το διαδίκτυο».

Δ.Μελισσανίδης: «Ντροπή και αηδία»

Αλλά και ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, επικοινώνησε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του, ενώ μιλώντας στην εφημερίδα «Ώρα», τόνισε: «Ήταν σίγουρα προβοκάτσια. Κάθε φορά που βλέπουν την ΑΕΚ να είναι έτοιμη να πετύχει, πάντα κάτι βρίσκουν για να την φέρουν πίσω. Νιώθω ντροπή και αηδία».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.):

«ο ΠΣΑΠ έχει προ πολλού, εγκαίρως και επανειλημμένως, εκφράσει την ανησυχία, την ευαισθησία του, αλλά και έχει επιδείξει διαρκή εγρήγορση και έντονη δραστηριότητα όσον αφορά στην κατάδειξη, στον στιγματισμό και στην προβολή σημαντικών προτάσεων για την καίρια και αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων βίας που ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα ταλανίζουν το χώρο του ποδοσφαίρου και προέρχονται από «θερμοκέφαλους» που τολμούν να οικειοποιούνται τον τίτλο του «φιλάθλου».

Ο Π.Σ.Α.Π., με τις επισημάνσεις αυτές, εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει την απαράδεκτη εκδήλωση λεκτικής και σωματικής βίας που έλαβε χώρα σε βάρος του προπονητή της Α.Ε.Κ. κ. Ντούσαν Μπάγιεβιτς, κρούει δε, για μια ακόμη φορά και προς κάθε κατεύθυνση, των κώδωνα του κινδύνου για την ιδιαιτέρως ανησυχητική εκδήλωση και επικίνδυνη όξυνση τέτοιων συμβάντων.

Ο Π.Σ.Α.Π. προσδοκά ότι, έστω και καθυστερημένα, πριν την τετριμμένη και ανούσια πλέον ανεξέλεγκτη έναντι πάντων απόδοση ευθυνών ή και λήψη μέτρων καταστολής, θα υλοποιηθούν και λειτουργήσουν, μέσω διαδικασιών υγιούς, πολύπλευρης και γόνιμης συνεργασίας όλων των θεσμικών φορέων, διαδικασίες και μηχανισμοί πρόληψης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός καταρχήν κοινωνικού και όχι αμιγώς «ποδοσφαιρικού» φαινομένου».

πηγή : gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις