Κολομβία: Αγωγή Ουρίμπε κατά Τσάβες

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010 06:37

Πρόθυμος να καταθέσει κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες (δεξιά), στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι ο τέως πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, εάν αυτό κάνει δεκτή την αγωγή των θυμάτων των αριστερών ανταρτών FARC που ο Ουρίμπε διατίνεται πώς έχουν το ορμητήριό τους στη Βενεζουέλα.

A- A A+

Πρόθυμος να καταθέσει κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι ο τέως πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, εάν αυτό κάνει δεκτή την αγωγή των θυμάτων των αριστερών ανταρτών FARC που ο Ουρίμπε διατίνεται πώς έχουν το ορμητήριό τους στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Χάϊμε Γρανάδος.

Ο Ουρίμπε έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας από τους ενάγοντες «και μου απάντησε καταφατικά», τόνισε ο Γρανάδος, που έχει αναλάβει την υπόθεση. Ο πρώην ηγέτης δύναται να καταθέσει «για όσα γνωρίζει και για όλες τις αναφορές που έχει διαβιβάσει» στον πρόεδρο της Βενεζουέλας για την σχετική κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο Γρανάδος, πρώην δικηγόρος και του Ουρίμπε, εξήγησε πως την Παρασκευή απέστειλε ταχυδρομικώς στο ΔΠΔ της Χάγης την αγωγή κατά του Τσάβες και άλλη μία κατά του κράτους της Βενεζουέλας στο Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) στην Ουάσιγκτον.

«Με διαβεβαίωσαν πως ήδη έχουν φθάσει. Πλέον αρχίζει η διαδικασία της έγκρισής τους», τόνισε.

Οι δύο αγωγές έχουν συνταχθεί στο όνομα των θυμάτων, των οποίων η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται, και αφορούν κυρίως την εικαζόμενη παρουσία στρατοπέδων των Farc στη Βενεζουέλα.

Στις 22 Ιουλίου, ο πρεσβευτής της Κολομβίας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) Λούϊς Ογιος είχε παρουσιάσει μία σειρά από «πειστήρια» (δορυφορικές φωτογραφίες, συντεταγμένες GPS, άλλες φωτογραφίες) από την «ενεργό» παρουσία 1.500 Κολομβιανών ανταρτών στο έδαφος της Βενεζουέλας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή