Γουατεμάλα: Σύσταση συμμορίας από κυβερνητικά στελέχη

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 07:25
A- A A+

Συμμορία που δολοφονούσε φυλακισμένους και διέπραττε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το 2004 έως το 2007 φέρεται ότι είχαν συστήσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών της Γουατεμάλας.

Η Διεθνής Επιτροπή Κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), την οποία συνίδρυσαν τα Ηνωμένα Εθνη και η κυβέρνηση της χώρας το 2008, προέβη σε σχετική καταγγελία χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τη CICIG, η "εγκληματική οργάνωση που είχε σχηματιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αστυνομία" εμπλέκεται σε "συνοπτικές εκτελέσεις" κρατουμένων. Η Επιτροπή ανέφερε ότι έξι άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση την Δευτέρα, ενώ αναμένεται να συλληφθούν άλλοι 12.

Δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους, ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ στη Γουατεμάλα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Βιέλμαν και ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Εργουιν Σπέρισεν αντιμετωπίζουν έρευνες. Τόσο ο Βιέλμαν όσο και ο Σπέρισεν βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη.

Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Αλεχάντρο Χιαματέϊ, ο οποίος είχε καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές του 2007 και έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Ονδούρας στην Πόλη της Γουατεμάλας, επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση. Ηταν επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος της Γουατεμάλας την επίμαχη περίοδο, και δικαστής διέταξε τη σύλληψή του την Δευτέρα.

"Αυτή η δομή, ανάμεσα σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, διέπραττε φόνους, διακινούσε ναρκωτικά, ξέπλενε χρήματα, έκανε απαγωγές, εκβιασμούς και έκλεβε ναρκωτικά από άλλες εγκληματικές οργανώσεις", ανέφερε η CICIG.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή