Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις Κολομβίας-Βενεζουέλας

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 11:34
UPD:16:16

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος συμφώνησαν χθες να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους, που είχαν διακοπεί από τον περασμένο μήνα.

A- A A+

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους, που είχαν διακοπεί από τον περασμένο μήνα.

Ο Τσάβες διέκοψε τις διμερείς σχέσεις αφού ο προκάτοχος του Σάντος, ¶λβαρο Ουρίμπε, είχε κατηγορήσει το Καράκας ότι «φιλοξενεί» αντάρτες των οργανώσεων Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN).

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στην κολομβιανή πόλη Σάντα Μάρτα, στο σπίτι όπου πέθανε ο ήρωας της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ, είχε συμφιλιωτικό τόνο. Οι δύο ηγέτες ανέφεραν, σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντησή τους, ότι αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους, με το Σάντος να τονίζει ότι είχαν «ειλικρινή, άμεσο, τίμιο διάλογο όπως σε όλες τις καλές σχέσεις» και ότι έκαναν «ένα τεράστιο βήμα εμπρός για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης».

Πρόσθεσε ότι η Βενεζουέλα συμφώνησε να αποπληρώσει οφειλές προς εξαγωγικές εταιρίες στην Κολομβία, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 800 εκατ. δολάρια.

«Ήλθα εδώ να γυρίσω τη σελίδα», είπε ο Τσάβες από την πλευρά του, ενώ απέρριψε για άλλη μία φορά τις κατηγορίες για περίθαλψη Κολομβιανών ανταρτών. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν στηρίζει, ούτε επιτρέπει και ούτε θα επιτρέψει ποτέ την παρουσία ανατρτών ή τρομοκρατών στη Βενεζουέλα», όπως είπε.

Παρατηρητές σημειώνουν ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δύο μερών είναι δύσκολο να γεφυρωθούν, αλλά οι δύο κυβερνήσεις επέλεξαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές και σταδιακά και τις εμπορικές τους σχέσεις, που θεωρούνται σημαντικές για την πορεία των οικονομιών τους - οι διμερείς συναλλαγές ξεπερνούν τα 7 δις. δολάρια το χρόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή