Ενισχύουν τον Αχμαντινετζάντ οι διεθνείς κυρώσεις

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 06:56
UPD:12:19

Ενισχύουν την κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (στη φωτογραφία) οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν και βοήθησαν να δικαιολογηθεί η καταστολή του λεγόμενου «Πράσινου Κινήματος», υποστηρίζει ο Μεχντί Καρουμπί, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

A- A A+

Ενισχύουν την κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν και βοήθησαν να δικαιολογηθεί η καταστολή του λεγόμενου «Πράσινου Κινήματος», υποστηρίζει ο Μεχντί Καρουμπί, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian», η οποία δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη.

Στη συνέντευξή του, που δόθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Καρουμπί σημειώνει ότι οι πολιτικές που υιοθέτησαν Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία με αφορμή το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αντιπαραγωγικές.

"Από την μια, η κακοδιαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση έχει αποτέλεσμα βαθιά ύφεση και αύξηση του πληθωρισμού εντός της χώρας. Από την άλλη, έχουμε κυρώσεις που απλώς ενισχύουν την έκνομη κυβέρνηση", υποστηρίζει ο Καρουμπί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε τον τέταρτο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν τον Ιούνιο για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι έχει στόχο την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι το οποίο διαψεύδει η Τεχεράνη.

Ο Καρουμπί, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2009, είπε ότι η διεθνής απομόνωση του Ιράν δε θα το εκδημοκρατίσει.

"Κοιτάξτε την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα. Εφεραν οι κυρώσεις δημοκρατία στους πολίτες τους; Τους απομόνωσαν απλά περισσότερο και έδωσαν την ευκαιρία [στις κυβερνήσεις τους] να πατάξουν την αντιπολίτευση χωρίς να ασχολούνται με την διεθνή προσοχή", υποστήριξε.

Ο Καρουμπί δηλώνει επίσης ότι το καθεστώς του Σάχη μεταχειριζόταν τους διαφωνούντες λιγότερο σκληρά από τη σημερινή κυβέρνηση του Ιράν διότι απέδιδε προσοχή στις διεθνείς επικρίσεις.

"Επειδή το Ιράν απομονώνεται περισσότερο, όλο και περισσότεροι αυτοί [η κυβέρνηση υπό τον Αχμαντινετζάντ] αδιαφορούν τι σκέφτεται ο κόσμος γι' αυτούς".

Ακόμα, ο Καρουμπί εκτιμά ότι αν και η καταστολή των αρχών ανάγκασε το Πράσινο κίνημα να σταματήσει τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τις περυσινές εκλογές, το κίνημα αυτό "πέτυχε" να πει στον κόσμο τι συμβαίνει μέσα στο Ιράν.

Η Τεχεράνη είχε χαρακτηρίσει το Πράσινο κίνημα μέρος μιας εκστρατείας με στόχο την "αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράν κι απέρριψε τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές, που έκανε η αντιπολίτευση.

Ο Καρουμπί ανέφερε ότι πιστεύει "στην Ισλαμική Δημοκρατία", αλλά όχι υπό τη σημερινή της μορφή και ηγεσία. "Είμαστε ένα ρεφορμιστικό κίνημα, όχι ένα επαναστατικό κίνημα. Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από ελεύθερες εκλογές".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή