Περίπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
«Περίπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό όπως η διάρροια και η δυσεντερία», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Οcha), ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο της ηπατίτιδας Α και Ε και στον τυφοειδή πυρετό.
Ο Τζουλιάνο είπε ακόμα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπτωση εκδήλωσης χολέρας.
«Ο Π.Ο.Υ ετοιμάζεται να προσφέρει προήθεια σε 140.000 ανθρώπους σε περίπτωση επιδημίας χολέρας, αλλά η κυβέρνηση δεν μάς έχει αναφέρει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα», πρόσθεσε.
«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι το νερό και η υγεία. Το καθαρό νερό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν ασθένειες που συνδέονται μ΄αυτό. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών το νερό μολύνθηκε πολύ», τόνισε ο Τζουλιάνο.
Σύμφωνα με την Ocha, το Πακιστάν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει «ένα δεύτερο κύμα θανάτων», εάν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια.
Διαδηλώνουν εξοργισμένοι κάτοικοι
Στο νότιο Πακιστάν, εξοργισμένοι πλημμυροπαθείς έκλεισαν βασική οδική αρτηρία στην επαρχία Σιντ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.
Δεκάδες άνθρωποι άναψαν φωτιές και απειλούσαν να χτυπήσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
«Αφήσαμε τα σπίτια μας και τώρα δεν έχουμε ούτε ρούχα ούτε φαγητό και τα παιδιά μας ζουν δίπλα στο δρόμο», είπε στο Reuters ο Γκιουλ Χασάν, ένας από τους διαδηλωτές.
Στην επαρχία Πουντζάμπ εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα κατά τη διάρκεια της νύχτας φωνάζοντας «Κάτω η κυβέρνηση».