ΗΠΑ : Υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και επίλυσης του Κυπριακού

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2002 10:12
A- A A+

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη σθεναρή υποστήριξή της στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθέτησε ομόφωνα η Γερουσία των ΗΠΑ. Σε αυτό, χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο και σημειώνεται ότι η επανένωση της νήσου παραμένει αντικειμενικός σκοπός της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Το ψήφισμα, το οποίο έρχεται σε μια κρίσιμη φάση για το Κυπριακό και ενώ έχουν κορυφωθεί οι διεθνείς προσπάθειες για την επίλυσή του, επισημαίνει ότι «το νησί και ο λαός του πρέπει να επανενωθούν σε μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, λαμβάνοντας πλήρως υπ' όψιν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς συνθήκες».

Τέλος, στη βάση της απόφασης του Ελσίνκι το ψήφισμα αναφέρει ότι «ενώ μια επιτυχής επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην απουσία μιας τέτοιας λύσης, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα μπορούσε να επιδράσει ως περαιτέρω καταλύτης για τη λύση του προβλήματος χωρίς αυτό να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη και λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες».

Κύρια εισηγήτρια του ψηφίσματος ήταν η Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου και το συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο επίσης ομογενής, Πωλ Σαρμπάνης και ο απερχόμενος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζο Μπάϊντεν.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή