Αντιδράσεις για την προσέγγιση με το Ισραήλ

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010 14:17
UPD:14:27

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας, γεγονός που σηματοδοτεί την αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, τη στιγμή που η ρήξη ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και την Τουρκία είναι εμφανής.

A- A A+

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας, γεγονός που σηματοδοτεί την αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, τη στιγμή που η ρήξη ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και την Τουρκία είναι εμφανής.

«Ναι» στην σύσφιγξη των διμερών σχέσεων λέει η ΝΔ, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Απορρίπτουν την πολιτική προσέγγισης με το Ισραήλ τα κόμματα της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για πρόκληση και αθώωση της πολιτικής που ακολουθεί το εβραϊκό κράτος.

Πάντως, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το άνοιγμα προς το Ισραήλ περιλαμβανόταν από την πρώτη στιγμή στους κεντρικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι σταθερές αξίες που έχουμε και οι κατευθύνσεις της εξωτερικής μας πολιτικής συμπεριλαμβάνουν από την πρώτη στιγμή και ένα άνοιγμα και πιο στενές επαφές με το Ισραήλ».

«Δεν είναι συγκυριακή αυτή η πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας και συνέχισε, «είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, πολύ συνειδητά γίνεται όμως και σε απόλυτο συντονισμό και με τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο».

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια αναχώρησε με τον Πρωθυπουργό για τον Πόρο.

Αντ. Σαμαράς: «Ναι» στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε θετικός στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, επεσήμανε ωστόσο ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σωστή ισορροπία με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η καλή παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με τους ¶ραβες http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1855484 .

Α. Σαμαράς: Iδιαίτερα χρήσιμη η συζήτηση με τον Μπ. Νετανιάχου

Α. Σαμαράς: Iδιαίτερα χρήσιμη η συζήτηση με τον Μπ. Νετανιάχου

Χαρακτήρισε επίσης χρήσιμη τη συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε συζητήθηκαν «θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία στη δύσκολη εποχή που διανύουμε».

Επιτέθηκε επίσης στον πρωθυπουργό για το θέμα της επιστημονικής έρευνας, που έθεσε χθες. «Θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου ότι αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα διώχναμε στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και δεν θα τους στέλναμε στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Αλ. Παπαρήγα: Κυβερνητική στήριξη στην πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ

Την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως επιθυμεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ στην πολιτική τους έναντι της Τουρκίας http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1855528 .

Α. Παπαρήγα: Η ελληνική κυβέρνηση αθωώνει την πολιτική του Ισραήλ

Α. Παπαρήγα: Η ελληνική κυβέρνηση αθωώνει την πολιτική του Ισραήλ

Υποστήριξε ακόμα ότι με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα εμπλέκεται στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάτι που –όπως είπε- δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής.

Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά «αθωώνει την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων και την πίεση του Τελ Αβίβ για συνομιλίες που θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του» και ότι «κάνει πως δεν βλέπει και την πρόθεση του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν».

ΣΥΝ : Πρόκληση η χειραψία Παπανδρέου – Νετανιάχου

«Πρόκληση απέναντι στην κοινή γνώμη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης τη χειραψία του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τη στιγμή που –όπως υποστηρίζει- είναι νωπή ακόμα η δολοφονική επίθεση ενάντια στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σημείωσε ακόμα ότι η πρωτοβουλία αυτή «εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και αποτελεί χείρα βοηθείας στο απομονωμένο σήμερα Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν διεθνή ταραξία, να μην σέβεται καμία έννοια διεθνούς νομιμότητας και να εγκληματεί σε βάρος των Παλαιστινίων».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού ανέφερε ότι «ο όλος κυβερνητικός σχεδιασμός αποδυναμώνει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι του αραβικού κόσμου και εγκυμονεί κινδύνους για την εμπλοκή της σε ακραίους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς».

«Αλήθεια τι σχέση έχει η σημερινή εικόνα του Πρωθυπουργού με εκείνην του Α. Παπανδρέου, όταν έστελνε τα ελληνικά καράβια για να μεταφέρουν τους Παλαιστίνιους αγωνιστές και τον ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ;», διερωτήθηκε, καταλήγοντας ο κ. Σκουρλέτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή