Φιλιππίνες: Έρευνες για τη λεωφορειοπειρατεία

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 12:43
REUTERS/ROMEO RANOCO

A- A A+

Απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς της αστυνομίας που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το θάνατο οκτώ ομήρων στη χθεσινή λεωφορειοπειρατεία στη Μανίλα, δεσμεύτηκε να δώσει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Οκτώ τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ και ο δράστης της λεωφορειοπειρατείας, ένας πρώην αστυνομικός, σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια της κρίσης.

Το Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στις Φιλιππίνες, ενώ ο αρχηγός της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Ντόναλντ Τσανγκ δήλωσε απογοητευμένος από τον τρόπο που οι αρχές των Φιλιππίνων χειρίστηκαν την κρίση.

Οι επικρίσεις γύρω από τους χειρισμούς της αστυνομίας επικεντρώνονται στο ερώτημα γιατί δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει έφοδο στο λεωφορείο πριν ο δράστης σκοτώσει τα θύματά του.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακίνο παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κενά στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων κα υποσχέθηκε «εις βάθος έρευνα». Πρόσθεσε πάντως ότι η πρόσβαση του δράστη στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δυσχέρανε τις προσπάθειες της αστυνομίας.

«Μια άλλη πτυχή που νομίζω ότι αγνοούν πολλοί είναι ότι σε κάποια στιγμή, την ώρα διεξαγωγής της επιχείρησης της αστυνομίας, ο δράστης περιστοιχιζόταν από τους ομήρους. Τους χρησιμοποίησε ως ανθρώπινη ασπίδα, γεγονός που έκανε τις δυνάμεις μας να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν βία», είπε ο Ακίνο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υπήρχε τηλεοπτικός δέκτης μέσα στο λεωφορείο. Δυστυχώς, ο (δράστης Ρονάλντο) Μεντόσα είδε τι επιχειρούσε η αστυνομία. Έτσι χάσαμε το στοιχείο αιφνιδιασμού», είπε από την πλευρά του στο ραδιοφωνικό σταθμό dwIZ, ο υπουργός Εσωτερικών Τζέσε Ρομπρέντο.

Πάντως, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μανίλας Λεοκάντιο Σαντιάγκο παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί στην κρίση.

Ο πρόεδρος Ακίνο συναντήθηκε σήμερα στη Μανίλα με τον Κινέζο πρεσβευτή Λιού Ζιανκάο και αξιωματούχους από το Χονγκ Κονγκ για να δώσει εξηγήσεις γιατί κατέληξε με αυτό τον τραγικό τρόπο η λεωφορειοπειρατεία η οποία διήρκεσε περισσότερες από δέκα ώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή