Συμπληρωματική δίωξη της Siemens ζητεί ο πρόεδρος της Εξεταστικής

«H Siemens μας δουλεύει»
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 16:11
UPD:20:53

Ο Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Siemens.

A- A A+

Την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης στη Siemens για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά την ομώνυμη υπόθεση Σήφης Βαλυράκης, με πρότασή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ζήτησε τη δίωξη της εταιρείας για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για απάτη κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς και ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση».

Πρόκειται για την άσκηση πίεσης στην εταιρεία ώστε να συνδράμει την επιτροπή στις εργασίες της, δίνοντάς της στοιχεία.

Η Siemens εξακολουθεί να μας «δουλεύει» και να μη συμμορφώνεται ... Επί πέντε χρόνια ουδείς πίεσε τη Siemens, δήλωσε ο κ. Βαλυράκης.

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι το αποκλειστικό ερώτημα που θα έπρεπε να απευθύνει η επιτροπή προς τη γερμανική εταιρεία είναι «σε ποιους έδωσε τα λεφτά», ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι «η Siemens μας κοροϊδεύει ψιλό γαζί, γιατί δεν την πιέζει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Δικαιοσύνη».

Σήμερα με την επανέναρξη των εργασιών της εξεταστικής ο κ. Βαλυράκης κατέθεσε την απαντητική επιστολή του αντιπροέδρου του ΔΣ και γενικού νομικού συμβούλου της Siemens ΑG Πέτερ Σόλμσεν της 18ης Αυγούστου, προς τον ίδιο, με κοινοποίηση και προς τον υπουργό Επικρατείας Χαράλαμπο Παμπούκη, όπου αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία να δοθούν είτε στην ελληνική Δικαιοσύνη είτε στην εξεταστική επιτροπή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξεταστική επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει στο αν θα μεταβεί ή όχι κλιμάκιό της στη Γερμανία. Έχει κάνει, όμως, όλες τις δέουσες ενέργειες, αν κριθεί σκόπιμο, να κάνει το ταξίδι στη Γερμανία. Η σκοπιμότητα εξαρτάται από τη διαβεβαίωση, ότι, είτε οι κατηγορούμενοι είτε η μητρική εταιρεία θα δώσουν ονόματα δωροδοκηθέντων, κάτι που δεν έχει γίνει ως σήμερα, ειδικά μετά την επιστολή της 18ης Αυγούστου.

Ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι αύριο φεύγει προς την Εισαγγελία του Μονάχου νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής με συμπερίληψη και των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς, προκειμένου να προετοιμάσει την τυχόν μετάβαση του κλιμακίου των βουλευτών ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τα άλλα, το ανακριτικό έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί την Πέμπτη, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα εξεταστεί.

Εξάλλου από την επιτροπή έγινε δεκτή η ανάγκη διερεύνησης της καταγγελίας του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου ότι ο Παντελεήμων Καράγιωργας φέρεται να έχει εισπράξει από τους «μαύρους» λογαριασμούς Ηλία Γεωργίου το 1998, 350.000 γερμανικά μάρκα, ενώ την ίδια χρονιά φέρεται να εισήγαγε συνάλλαγμα ύψους 208εκατ. δρχ, ενώ η φορολογική του δήλωση αναγράφει, πάντα κατά τον βουλευτή, εισοδήματα μόλις 2εκατ. δρχ.

Με πρόταση του κ. Καμμένου, επίσης, θα ζητηθούν με δικαστική συνδρομή τα στοιχεία ελέγχων που έγιναν για λογαριασμό της Γερμανικής Δικαιοσύνης από τις δικαστικές αρχές του Μονακό, του Λιχτενστάιν και της Βρετανίας για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή