Πρωθυπουργικό φρένο στα περί ανασχηματισμού

Δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 17:07
UPD:21:09

Να μπει τέλος στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού ζήτησε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

A- A A+

Να μπει τέλος στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού ζήτησε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. «Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, όλες αυτές οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια» τόνισε πως «δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας κάθε κυβέρνησης».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πάντως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που μέλη της κυβέρνησης μετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ μίλησε και για τις δομικές αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί.

Όπως σημείωσε, η Επιτροπή που έχει συσταθεί αναφορικά με τη γενικότερη λειτουργία της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έχει παρουσιάσει αρκετές προτάσεις για τις δομικές αλλαγές.

Διευκρίνισε πως αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο το ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την προώθηση προτεραιοτήτων, τη διαβούλευση, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητοποίηση και συμμετοχή του δημόσιου λειτουργού και υπαλλήλου και του πολίτη, αλλά και την προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης και συνεχούς καινοτομίας μέσα στη Δημόσια Διοίκηση, μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο.

«Οι προτάσεις αυτές προσπαθούν να απαντήσουν στο μόνιμο πρόβλημα, την "ασθένεια" του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας μας» πρόσθεσε.

Επικαλούμενος τον κ. Kevin Featherstone, εκ των συμμετεχόντων στην επιτροπή, τόνισε ότι «υπάρχει ένα πρωθυπουργικό σύστημα με τεράστιες εξουσίες, αλλά χωρίς τα εργαλεία εφαρμογής και λειτουργίας, τη δυνατότητα άσκησης πολλές φορές πολιτικής, ενώ υπάρχουν υπουργεία που εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως φέουδα, κλειστά ερμητικά μεταξύ τους, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και όλοι γνωρίζουμε μεταξύ των υπουργείων, αλλά και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν για να μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική πολιτική».

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου, συζητήθηκαν μετά απο εισηγήσεις των κ.κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Σπ. Βούγια τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση του Κέντρου, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Αθήνα πρέπει να γίνει πιλότος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος, για τα κοινωνικά προβλήματα. Τόνισε ακόμη πως το κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα των κλειστών επαγγελμάτων και ζητήματα παιδείας, ενώ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε για το θέμα των κουνουπιών - φορέων του ιού του δυτικού Νείλου, αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κλειστά επαγγέλματα, σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου προς αυτά, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει «πακέτο» με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπολγκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ' αυτή την έννοια για κάποια απ' αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους. Για τα άλλα επαγγέλματα - πλην των μεταφορών- (φορτηγά), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ' επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.

Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σχετικά με τη συζήτηση για «μνημόνιο 1» και «μνημόνιο 2», οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο. Στην επικαιροποίηση που γίνεται κάθε φορά αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός μνημονίου, ενώ επισήμαιναν πως το επικαιροποιημένο κείμενο θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.

Όχι σε νέα μέτρα φέτος

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο απο το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν, για παράδειγμα, ότι η μετάβαση του ΦΠΑ απο 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανόνταν στο μνημόνιο του Μαϊου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται απο την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν απο άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή