«Ατζέντα για την αλλαγή» του ΝΑΤΟ

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2002 07:02
UPD:21:40

A- A A+

Στις 21 και 22 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην Πράγα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία ασχολείται με τη μετεξέλιξη της Συμμαχίας «ενόψει των νέων απειλών για τη διεθνή ασφάλεια» και τη διεύρυνσή της.

Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ήταν η πρώτη μεγάλη στρατιωτική συμμαχία που συνήψαν εν καιρώ ειρήνης 12 κράτη. Η τελετή της υπογραφής έγινε στην Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949, παρουσία του αμερικανού προέδρου Τρούμαν. Το σύμφωνο υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Δανίας, των ΗΠΑ, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επτά κράτη, πρώην μέλη του σοβιετικού μπλοκ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αναμένουν στο «κατώφλι» του ΝΑΤΟ για ένταξη το νωρίτερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004, μετά τις σχετικές συνομιλίες και την κύρωση των «Πρωτοκόλλων Προσχώρησης» από κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και Σλοβενία είναι όλες μέλη του Προγράμματος Δράσης για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, που καταστρώθηκε το 1999. Η υποψηφιότητα της Κροατίας, που κατατέθηκε φέτος, δεν θα εξεταστεί στην Πράγα, επειδή κρίθηκε ότι δεν επαρκεί ο χρόνος, ενώ οι υποψηφιότητες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας θα εξετασθούν σε επόμενη φάση διεύρυνσης.

Oι επτά χώρες κλήθηκαν να ενταχθούν από τη σύνοδο κορυφής της Πράγας, ανεβάζοντας σε 26 τα μέλη της Συμμαχίας.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα φέρει στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα συνεργάσιμες στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνει η Wall Street Journal.

«Οι χώρες αυτές της Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζονται επίσης πολύ πιο θετικές στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ συγκριτικά με τη στάση ορισμένων παραδοσιακών συμμάχων, που εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν από κοινού με την Ουάσιγκτον σε αντιπαράθεση με το Ιράκ.

Ωστόσο, οι αλλαγές θα έχουν και σημαντικό κόστος για την Ατλαντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ θα καταστεί ακόμα πιο δυσκίνητο και το πιθανότερο είναι ότι θα περιπλακούν οι στρατιωτικές προκλήσεις της συμμαχίας, την ώρα που μάχεται να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας», τονίζει η εφημερίδα.

Στα κύρια θέματα της «ατζέντας για την αλλαγή», όπως αποκλήθηκε η ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου περιλαμβάνεται και η αμερικανική πρόταση για τη σύσταση δύναμης ταχείας επέμβασης, που θα στελεχώνεται από περίπου 21.000 άνδρες, ενώ η χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική άμυνα θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε διάστημα 7-30 ημερών.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η δύναμη αυτή θα καλύψει όσα κενά φάνηκε ότι υπήρξαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως για παράδειγμα η ικανότητα άμεσης και σθεναρής απάντησης σε επίθεση κατά μέλους της Συμμαχίας από εχθρό που βρίσκεται σε απόσταση.

Τα 19 μέλη του ΝΑΤΟ με σημερινή τους ανακοίνωση διευκρινίζουν ότι μερική επιχειρησιακή δράση θα μπορεί να αναλάβει μέχρι το 2004 και πλήρη μέχρι το 2006.

Κάθε κράτος-μέλος δεσμεύθηκε να παράσχει συγκεκριμένο στρατιωτικό εξοπλισμό εντός ορισμένου χρονικού πλασίου.

Σε διπλωμάτες έχουν δοθεί οδηγίες να μελετήσουν τις λεπτομέρειες και να ενημερώσουν εγγράφως τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ μέχρι την άνοιξη του 2003, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αν και επισήμως δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη, η προοπτική μιας επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, εκτιμάται ότι θα επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα της συνόδου των ηγετών των 19 χωρών μελών της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή της Συμμαχίας στην επίθεση υφίσταται ως πιθανότητα.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενωμένα και αποφασισμένα να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Εθνη στις προσπάθειές τους, που έχουν στόχο να κάνουν το Ιράκ να σεβαστεί αμέσως και απολύτως, χωρίς όρους και περιορισμούς, την απόφαση 1441», επισημαίνεται στο κείμενο της κοινής διακήρυξης, που θα υιοθετηθεί αργότερα σήμερα.

Πηγές: http://www.nato.int , AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή