Αποφασιστική η Αθήνα στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2002 07:18
UPD:07:28
A- A A+

Σαφή προειδοποίηση για τη στάση της Ελλάδας εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης και της ένταξης της Κύπρου, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Αν κάποια χώρα προβάλλει αντίσταση θα αντιμετωπίσει εμάς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην Πράγα, καθώς σήμερα αρχίζει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Από τα δύο ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει μόνο το θέμα του ευρωστρατού, ωστόσο στις διμερείς επαφές που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία, αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό.

Σε εκδήλωση που έγινε χθες προς τιμήν του προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, το ζεύγος Σημίτη βρέθηκε να κάθεται δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο. Οπως έγινε γνωστό από πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε δύο φιλικές συζητήσεις με τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ. Στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τσεχίας, ο κ. Σημίτης είχε ουσιαστική πολιτική συζήτηση με τον Τόνι Μπλερ, τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στους οποίους μετέφερε το κλίμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά η Αγκυρα θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε δύο μείζονα θέματα. Την αποδοχή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον ευρωστρατό και το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να προσδιοριστεί στην Κοπεγχάγη μία ημερομηνία, στην οποία θα συζητηθεί και θα οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Από τις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία, σημείωσε ωστόσο ότι η συγκυρία της υποβολής του δεν ήταν σωστή, καθώς όπως είπε, η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαδικασίες ένταξης της Κύπρου θα πρέπει να συγχρονιστούν με αυτές της Τουρκίας, αναγνώρισε ωστόσο ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει ήδη αρκετά. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου συνδέεται και με το θέμα του ευρωστρατού.

Στην Αγκυρα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς δήλωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις και στο Κυπριακό και στο θέμα του ευρωστρατού, ώστε να εξασφαλίσει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Ενδεχομένως να χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Γιακίς.

Ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί αύριο στη Χάγη με τον ειδικό απεσταλμένο του στην Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να προωθήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο για την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη χθες στη Ν. Υόρκη ο Ραούφ Ντεντκάς, είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν έγινε γνωστό πότε θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Στην Αθήνα, τέλος, η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο Ανάν απέχει από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και προσθέτει : «Σχέδια και προτάσεις είναι υπό διαπραγμάτευση, όχι όμως οι αρχές και οι αξίες.

«Για την παρέμβαση της Εκκλησίας βαρύτατη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση», σχολιάζει ο Συνασπισμός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή