Σχ/ν για την προσαρμογή του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του ΔΠΔ

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 16:17
A- A A+

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται -και ακολούθως θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή- το σχέδιο νόμου για την προσαρμογή των διατάξεις του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ), που κυρώθηκε με τον Νόμο 3003/2002.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με το νομοσχέδιο φέρεται σε πέρας μια χρονίζουσα εκκρεμότητα και εκπληρώνεται μια διεθνής υποχρέωση της χώρας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εισαγόμενες διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου:

- ορίζονται οι έννοιες των προσώπων που προστατεύονται κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο,

- ρυθμίζεται το θέμα της προσταγής και καθιερώνεται η ευθύνη των στρατιωτικών διοικητών και άλλων ιεραρχικά ανωτέρων.

Επίσης, ρυθμίζονται με λεπτομέρεια:

α) το έγκλημα της γενοκτονίας, που καθορίζεται ως σειρά παρανόμων πράξεων που διαπράττονται με πρόθεση την μερική ή ολική καταστροφή μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

β) τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που περιλαμβάνουν την εξολόθρευση αμάχων, την υποδούλωση, τον βασανισμό, τον βιασμό, την εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, τον κατατρεγμό πολιτικών, φυλετικών, εθνικών, εθνοτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών ομάδων ή ομάδων με βάση το φύλο, και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, αλλά μόνο όταν τα εγκλήματα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μια ευρείας ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται εναντίον αμάχων πληθυσμών.

γ) τα εγκλήματα πολέμου κατά προσωπικών αγαθών, κατά της ιδιοκτησίας, κατά ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και εμβλημάτων, καθώς και εκείνα που τελούνται με χρήση απαγορευμένων μεθόδων και μέσων διεξαγωγής του πολέμου. Τα εγκλήματα αυτά περιλαμβάνουν σοβαρές παραβιάσεις διεθνών κανόνων και εθιμικού δικαίου, που διαπράττονται σε διεθνείς ή μη διεθνείς ένοπλες συρράξεις.

Για όλα τα ανωτέρω εγκλήματα προβλέπονται σοβαρότατες ποινές μέχρι και την ισόβια κάθειρξη, ενώ ρητά ορίζεται ότι δεν ισχύει γι’ αυτά η παραγραφή.

Επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις δικονομικού δικαίου, σχετικά με το αρμόδιο δικαστήριο, την ύπαρξη δεδικασμένου και την αναστολή παραγραφής, καθώς και εκείνες που αφορούν διενέργεια ανακριτικών πράξεων για τα κακουργήματα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου. Ακόμα εισάγονται διατάξεις που αφορούν το σημαντικό θέμα της δικαστικής συνεργασίας και ρυθμίζουν τα σχετικά ζητήματα για την αίτηση παράδοσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την σύλληψη του εκζητουμένου, την απόφαση για την παράδοση, την προσωρινή σύλληψη και την προσωρινή παράδοση στο Δικαστήριο αυτό, καθώς και την εκτέλεση της ποινής.

Τέλος, ορίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, διαβουλεύονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό του ή απαιτείται από τις οριζόμενες ειδικές περιστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή