Αμεσα αναδασωτέο το φοινικοδάσος της Πρέβελης

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 17:42
UPD:19:52

A- A A+

Αμεσα αναδασωτέα κηρύχθηκε η έκταση του φοινικοδάσους της Πρέβελης που κάηκε προ ημερών, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μετά από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, ανακοινώθηκε πως απαγορεύεται η βόσκηση, καθώς αρχίζουν τα έργα φύλαξης της πληγείσας περιοχής και οι μελέτες που θα αναδείξουν τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισής της.

Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε η υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων για την αποκατάσταση του φοινικοδάσους, με κύριους άξονες τη φύλαξη του χώρου, την οριοθέτηση χρήσης τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, την απαγόρευση της βόσκησης σε ακτίνα άνω των 700 μέτρων και τις παρεμβάσεις από ειδικούς ώστε -όπου υπάρχει η δυνατότητα- να υπάρξει θεραπεία και περιποίηση όσων εκ των φοινίκων μπορούν να «ξαναζωντανέψουν».

Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητήθηκαν, ήταν ακόμη η οριοθέτηση της καμένης έκτασης, η αναμόρφωση της περίφραξης στην περιοχή, αλλά και η ενίσχυση αυτής, ειδικότερα στην καμένη έκταση, οι παρεμβάσεις στο μονοπάτι από τη Μονή προς την παραλία για την προστασία και την ασφάλεια της προσβασιμότητας, η φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση (Αγροφυλακή), καθώς και η άμεση εγκατάσταση στο Φοινικόδασος συστήματος ποτίσματος - ψεκασμού με χρήση των νερών του ποταμού.

Όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αθανάσιος Καρούτζος, ο τόπος που επλήγη από τη φωτιά θα πρέπει να αποδοθεί συνολικά στη φύση μέσω μιας συνολικής πρότασης σε συνεργασία και με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της απόδοσης ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε ότι έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στο γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνήσει ποιες υπηρεσίες οφείλουν να λογοδοτήσουν για τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γ. Παπαδάκης δήλωσε ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στη διπλανή από την καμένη έκταση παραλία και θα απομακρυνθούν ποδήλατα και παράνομες υπηρεσίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή