Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεσταστική για τα δομημένα ομόλογα

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 21:02
A- A A+

Η μεγάλη προμήθεια των 140.000 ευρώ, η μη κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεων κι η παράλειψη να ενημερωθούν τα ταμεία από τον υψηλό κίνδυνο των δομημένων ομολόγων οδήγησε στην αποκάλυψη της «Ακρόπολις» Χρηματιστηριακής.

Τα παραπάνω ανέφερε καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των ομολόγων ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξιος Πιλάβιος.

Ο μάρτυρας επισήμανε το γεγονός ότι η αποκάλυψη του θέματος ξεκίνησε από την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παραδεχόμενος παραδέχθηκε πως η επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών είναι ότι δεν έχουν την ίδια ρευστότητα με τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου κι είναι λιγότερο εμπορεύσιμα.

Ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε στα γεγονότα του Ιανουαρίου του 2007 και την εσωτερική πληροφόρηση που είχε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την προσπάθεια ορισμένων χρηματιστηριακών εταιρειών να κάνουν επενδύσεις με ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ανέφερε, από τις τέσσερις ελληνικές που εντοπίσθηκαν -Ακρόπολις, ¶ρτιον, Πήγασος και Μέγκα Τραστ, η πέμπτη Κυπριακή «Τροϊλος» εντοπίσθηκε αργότερα- μπήκε ειδικός επίτροπος στην «Ακρόπολις» όπου εντοπίσθηκε προμήθεια 140.000 ευρώ από την πώληση στο ΤΕΑΔΥ. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η «Ακρόπολις» δεν είχε την απαιτούμενη σύμβαση παροχής επενδυτικών συμβουλών με το Ταμείο, καθώς και το ότι δεν είχε ενημερωθεί το Ταμείο για τους κινδύνους από την αγορά του δομημένου ομολόγου ανάγκασε την Επιτροπή στην αποστολή της υπόθεσης το Μάιο στην Εισαγγελία, στην Επιτροπή για το Βρώμικο Χρήμα και στο ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο μάρτυρας εντόπισε το ζήτημα της δυνατότητας των ταμείων να αγοράσουν φθηνότερα τα δομημένα ομόλογα, σημείο στο οποίο έγκειται και η ζημία. Παραδέχθηκε πως η J.P.Morgan θα μπορούσε αντί να πωλήσει στην ΝΑΜ του Παπαμαρκάκη το ομόλογο να το πωλήσει απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε τα ταμεία θα είχαν γλιτώσει 20 εκ. ευρώ, ενώ η «Ακρόπολις» ενημέρωσε γραπτώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2006 όλα τα ταμεία για την έκδοση του δομημένου ομολόγου.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Εργασιών του Δημοσίου της Τράπεζας Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδράκης καταθέτοντας παραδέχθηκε ότι η αδυναμία υπολογισμού της αξίας των δομημένων ομολόγων ως μέρος της συνολικής περιουσίας ενός ασφαλιστικού ταμείου συμπαρασύρει και σε αδυναμία υπολογισμού και ελέγχου της τήρησης του ορίου του 23% ως ποσοτικού ορίου που θέτει ο νόμος για τις επενδύσεις των ταμείων.

Υποστήριξε πάντως πως η Τράπεζα Ελλάδος και συγκεκριμένα η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων έχει κατά νόμο αρμοδιότητα για την αποτίμηση χαρτοφυλακίων, αλλά μόνον για τίτλους του εκδίδονται στην Ελλάδα και όχι τους εκδιδόμενους εκτός. Αρα, πρόσθεσε, δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα για το δομημένο ομόλογο της J.P.Morgan, ώστε είτε τα ταμεία να προσφύγουν για να κρίνει το συμφέρον ή μη της τιμής, είτε η τράπεζα να ελέγξει την επένδυση.

Αντιθέτως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος υποστήριξε ότι με πράξη του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος του Φεβρουαρίου 2004, υπάρχει το επαρκές πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων και η υποχρέωση αποτίμησης των ομολόγων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος μετέφερε την απάντηση του μάρτυρα ως προς το ρόλο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία δεν λειτούργησε μετά το 2004, ότι η επιτροπή αυτή ουδέποτε είχε αρμοδιότητα για τις επενδύσεις των ταμείων σε ομόλογα.

Ο Στυλιανός Μαραβελάκης, τμηματάρχης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο οποίος συμμετείχε στην έκδοση του δομημένου ομολόγου της J.P.Morgan, υποστήριξε εξεταζόμενος στη συνέχεια, ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία των ομολόγων που εκδίδει στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ, κατά τον κ. Μαραβελάκη, οι όποιες αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων υπήρχαν ως προς την αρχική πρόταση της J.P.Morgan, ήταν μόνον για τη μη διασφάλιση του όρου της μη δημοσιοποίησης, ενώ το δάνειο αφορούσε θέματα άμυνας. Όταν υπήρξε η διαβεβαίωση για χορήγηση στο ομόλογο εμπιστευτικού αριθμού ISIN, ήρθησαν οι αντιρρήσεις και εκδόθηκε το ομόλογο.

Το εμπιστευτικό ISIN σημαίνει ακριβώς χαμηλή διαπραγματευσιμότητα του τίτλου, επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη τις αναφορές του μάρτυρα, ενώ κατά την ίδια πηγή ο μάρτυρας είπε ότι δεν είναι συνήθης τόσο μεγάλος αριθμός αγοραπωλησιών δομημένου ομολόγου και μάλιστα με εμπιστευτικό ISIN.

Πάντως σε ερώτημα του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με τις διακυμάνσεις της τιμής στη μεγάλη διαδρομή του ομολόγου σε μία ημέρα, ο μάρτυρας απάντησε ότι ο αριθμός των μεταβιβάσεων μέσα σε μία ημέρα δεν έχει σχέση με τη διαμόρφωση της τιμής.

Πληροφορίες περισσότερο τεχνικού περιεχομένου έδωσε ο τελευταίος μάρτυρας, ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή