Τα αδιέξοδα του πολέμου, οι Ινδιάνοι και οι Σταυροφορίες

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2001 18:12
UPD:21:25

A- A A+

Αίσθηση προκάλεσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δηλώσεις του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, ότι η χώρα πληρώνει σήμερα το τίμημα για την περίοδο της δουλείας και «επειδή κοίταζε από την άλλη πλευρά, όταν σκοτώνονταν και εκτοπίζονταν οι Ινδιάνοι».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, η διεθνής τρομοκρατία που έχει διαβεί το κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών χρονολογείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. «Στην πρώτη Σταυροφορία, όταν οι χριστιανοί στρατιώτες κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ, έκαψαν μια συναγωγή με 300 Εβραίους και σκότωσαν Μουσουλμάνες γυναίκες και παιδιά στο Ορος του Ναού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την ιστορία εξακολουθούν να τη λένε σήμερα στη Μέση Ανατολή και ότι συνεχίζουμε να πληρώνουμε γι' αυτήν».

Ο Μπιλ Κλίντον είπε ότι η Αμερική πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στους αντιπάλους της. «Εχει μεγάλη σημασία να διευρύνουμε τον κύκλο των συμμάχων μας και να περιορίσουμε τη δεξαμενή από την οποία αντλούνται τρομοκράτες. Και αυτό δεν έχει σχέση με μάχες, αλλά με τις υπόλοιπες κινήσεις μας. Πρέπει να καλέσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο σε διάλογο».

Την ώρα που ο Κλίντον πρόφερε αυτά τα λόγια ενώπιον 1.000 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, αιωρείται στη χώρα το ερώτημα, σύμφωνα με την Washington Post, πού πηγαίνει αυτός ο πόλεμος.

Και ο αμερικανικός στρατός, βλέποντας τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται, αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του. Η κυβέρνηση Μπους πίστευε αρχικά ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τους τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα και να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν, με συνδυασμό επιδρομών, επιθέσεων με καταδρομείς και ενίσχυσης των οργανώσεων που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν.

Η πρώτη έκπληξη ήρθε όταν ο αμερικανικός στρατός ανακάλυψε ότι δεν είχε τις απαραίτητες πληροφορίες από την αντικατασκοπεία για να πραγματοποιήσει τις ειδικές επιχειρήσεις που είχε σχεδιάσει. Το αποτέλεσμα ήταν να μη γίνουν νέες επιθέσεις καταδρομέων μετά την 19η Οκτωβρίου: κατά την επιδρομή που έγινε την ημέρα εκείνη εναντίον ενός από τα συγκροτήματα του μουλά Ομάρ και ενός αεροδρομίου νοτιοδυτικά του Κανταχάρ, τραυματίστηκαν πέντε Αμερικανοί καταδρομείς.

Οι γραμμές του μετώπου παραμένουν σήμερα στο σημείο που ήταν πριν από ένα μήνα, με 15.000 μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας να βρίσκονται αντιμέτωποι με 40.000 άνδρες των Ταλιμπάν και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ελεύθερο και σώο.

Το τμήμα του Αφγανιστάν όπου θα κριθεί η έκβαση του πολέμου δεν είναι ο Βορράς, αλλά ο Νότος, ιδίως η περιοχή κοντά στο Κανταχάρ, το πολιτικό οχυρό των Ταλιμπάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή