Β. Κορέα: Ο Κάρτερ πέτυχε την απελευθέρωση Αμερικανού

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010 10:00
UPD:10:54
REUTERS/YAO XIMENG

A- A A+

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ αναχώρησε από την Βόρεια Κορέα μαζί με τον Αμερικανό πολίτη ο οποίος είχε φυλακιστεί στη χώρα και του οποίου πέτυχε την απελευθέρωση.

Ο Αϊχαλον Μαχλι Γκόμες είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικά έργα από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ για παράνομη διέλευση των συνόρων της Βορείου Κορέας από την Κίνα.

Ο Τζίμι Κάρτερ είχε φθάσει εκεί την Τετάρτη προκειμένου να επιχειρήσει να πετύχει την απελευθέρωση του, σε μία επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ως «ιδιωτικό ανθρωπιστικό ταξίδι».

«Ο Κάρτερ και ο Αϊχαλον Μαχλι Γκόμες, ο Αμερικανός, επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο και αναχώρησαν από τη χώρα», μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων σε τηλεγράφημα του από την Πιονγιάνγκ.

Εν τω μεταξύ το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας δήλωσε στον κ. Κάρτερ ότι χώρα του έχει δεσμευτεί να αποπυρηνικοποιήσει τη χερσόνησο και να ξαναρχίσει τις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικά.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ εξέφρασε τη δέσμευση της Δημοκρατίας να αποπυρηνικοποιήσει την κορεατική χερσόνησο και να επαναλάβει τις εξαμερείς συνομιλίες», μετέδωσε το KCNA αναφερόμενο στη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ναμ με τον Κάρτερ.

Την απελευθέρωση του Γκόμες χαιρέτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση του Αϊχαλον Μαχλι Γκόμες και αισθανόμαστε ανακούφιση που γνωρίζουμε ότι σύντομα θα επανενωθεί με την οικογένειά του», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή