Χιλή: Τα ξημερώματα αρχίζει η διάνοιξη της σήραγγας-διάσωσης

Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010 10:45
A- A A+

Tη Δευτέρα τα ξημερώματα θα ξεκινήσει η γεώτρηση για τη διάνοιξη της σήραγγας, βάθους 700 μέτρων, που θα φθάσει στο σημείο όπου είναι παγιδευμένοι οι 33 Χιλιανοί ανθρακωρύχοι.

Αυτό έκανε γνωστό με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μηχανικός που θα συντονίσει τις εργασίες, Αντρέ Σουγκαρέτ. Όπως είπε, ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο που έχει σχεδιαστεί στην Αυστραλία, το Strata 950, «τοποθετείται τώρα στην περιοχή (...) και έχουμε την πρόθεση να αρχίσουμε την Δευτέρα τα ξημερώματα με αυτό το μηχάνημα».

Ο Χιλιανός μηχανικός διευκρίνισε ότι η η βοηθητική σήραγγα που οδηγεί στο καταφύγιο, θα κατέβει έως τα 702 μέτρα σε ευθεία γραμμή και επιβεβαίωσε ότι η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες.

Με διάμετρο 66 εκατοστών, η σήραγγα θα επιτρέψει να βγουν ένας-ένας οι 33 ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 23 ημέρες μετά την καθίζηση του εδάφους και την κατάρρευση των στοών που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, που βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ από το Σαντιαγό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή